Predică la Duminica lasatului sec de carne ( a Īnfricoşatei Judecăţi ) Despre īnfricoşata Judecată de apoi - PR.CLEOPA ILIE
Pentru că noi toţi trebuie să ne īnfăţişăm īnaintea Judecăţii lui Hristos,ca să ia fiecare după cele ce a făcut prin trup, ori bine, ori rău (II Corinteni 5, 10)
Iubiţi credincioşi,
Astăzi am auzit toţi cei de faţă cuvintele Mīntuitorului nostru Iisus Hristos despre venirea Sa la prea Īnfricoşata Judecată de apoi. Să ştiţi că nici un lucru de la īntemeierea lumii şi pīnă la sfīrşitul veacurilor nu este mai īnfricoşat ca venirea Domnului la Judecata de apoi. Nici īngerii nu pot să ne spună cu deamănuntul despre acea preaīnfricoşată venire a Domnului, cīnd va judeca toate neamurile pămīntului de la Adam şi pīnă la sfīrşitul lumii. Noi, fiind prea neputincioşi şi nepricepuţi, nu vom putea vorbi despre acea negrăită spaimă şi īnfricoşătoare venire a Domnului.
Dar din cele ce am auzit astăzi īn Sfīnta Evanghelie şi din cele ce arată dumnezeiasca Scriptură, precum şi din īnvăţăturile Sfinţilor Părinţi despre Judecata zilei celei mari, vom īnsemna aici cīteva īnvăţături după a noastră slabă pricepere despre venirea Domnului la Judecata de apoi. Şi vom arăta mai īntīi cu mărturii din Sfīnta Scriptură, īn ce chip va veni Domnul şi care vor fi primele semne ale venirii Lui. Primele semne care vor vesti venirea Domnului la Judecată vor fi trīmbiţele cele cereşti. Acest adevăr ni-l arată Mīntuitorul, zicīnd: Şi va trimite pe īngerii Săi, cu sunet mare de trīmbiţă (Matei 24, 31). De aceea şi Sfīntul Prooroc Sofonie a numit ziua Judecăţii de apoi "ziua trīmbiţei şi a strigării" (Sofonie 1, 16). Marele Apostol Pavel, despre īnvierea morţilor şi glasul trīmbiţei cereşti, zice: Deodată, īntr-o clipeală de ochi, la trīmbiţa cea de apoi; căci trīmbiţa va suna şi morţii vor īnvia nestricăcioşi. Şi īn alt loc, arătīnd că trīmbiţele vor īnsoţi pe Domnul la Judecată, zice că: Īnsuşi Domnul, īntru poruncă, la glasul arhanghelului şi īntru trīmbiţa lui Dumnezeu, se va pogorī din cer (I Corinteni 15, 52-53; I Tesaloniceni 4, 16).
Sfīntul Ierarh Grigorie Teologul, arătīnd tăria glasului şi puterea acelor trīmbiţe care vor anunţa venirea Domnului, zice: "Īnfricoşat este glasul trīmbiţelor, la care se supun stihiile, care despică pietrele, care vor deschide mormintele, care vor descoperi cele mai dedesubt, care vor zdrobi şi vor sfărīma porţi de aramă şi vor dezlega şi vor risipi legăturile morţii".
Al doilea semn, care se va arăta după sunarea cea cu mare strigare a trīmbiţelor, va fi īnvierea morţilor. Dar oare, fraţii mei, īn ce fel vor fi trupurile drepţilor şi ale păcătoşilor la īnvierea cea de apoi? Oare vor īnvia aşa cum le punem noi īn sicrie şi īn morminte? Nu, căci mare deosebire vor avea trupurile oamenilor la īnvierea cea de apoi de trupurile de acum. Trupurile drepţilor, īn vremea Judecăţii de apoi, vor fi īmpodobite cu patru daruri alese: cu darul strălucirii, al uşurimii, al subţirătăţii şi al nepătimirii. Deci fiecare trup al celor drepţi, cu nemăsurată rază ca soarele va străluci, după cum şi Īnsuşi Stăpīnul şi Mīntuitorul nostru Iisus Hristos a zis: Atunci drepţii vor străluci ca soarele īntru Īmpărăţia Tatălui lor (Matei 13, 43).
Prea minunată va fi atunci acea uşurime şi lesne mişcare a trupurilor drepţilor īncīt să poată umbla īn fiecare parte a lumii după voia lor, fiindcă nici o īntīrziere nu le va pricinui lor greutatea. Aceasta o arată şi īnţeleptul Solomon care zice: Ca nişte scīntei care se lasă pe mirişte aşa vor fi (Īnţelepciunea lui Solomon 3, 7) căci scīnteile cīnd sunt purtate de vīnt, pretutindeni cu mare uşurinţă se răspīndesc. Trupurile drepţilor vor avea şi subţirătate, īncīt cu toată lesnirea să poată trece prin celelalte materii. Aşa a trecut trupul Stăpīnului nostru Iisus Hristos după īnviere, prin acea piatră mare care zăcea deasupra mormīntului, fără a rupe peceţile şi a intrat prin uşile īncuiate īn casa īn care erau ucenicii adunaţi de frica iudeilor, ca un duh preasubţire care nici īn ziduri nu se ţine, nici īn uşi nu se īmpiedică.
Despre aceste patru daruri ale trupurilor īnviate, Sfīntul Apostol Pavel zice: Se seamănă īntru stricăciune, īnviază īntru nestricăciune (I Corinteni 15, 42). Iată darul nepătimirii. Se seamănă īntru necinste, īnviază īntru slavă. Iată darul strălucirii. Se seamănă īntru slăbiciune, īnviază īntru putere. Iată darul uşurimii. Se seamănă trup firesc, īnviază trup duhovnicesc (I Corinteni 15, 43-44). Iată darul subţirătăţii.
Să arătăm pe scurt şi īn ce fel vor fi trupurile īnviate ale celor păcătoşi osīndiţi la muncă veşnică. Mare va fi deosebirea trupurilor celor păcătoşi de trupurile luminate ale drepţilor şi sfinţilor lui Dumnezeu. Fiindcă īn loc de strălucire, se vor īmbrăca cu adīnc de īntuneric care va fi asemenea cu prea adīncul īntuneric al iadului. In loc de frumuseţe, trupurile păcătoşilor vor avea urīciune plină de scīrbă. In locul uşurimii trupurilor drepţilor, trupurile păcătoşilor vor fi prea grele şi greu de mişcat, ca să nu urmeze cu osīrdie dumnezeieştile porunci. Căci singure trupurile acestea ale păcătoşilor vor fi spre muncă veşnică şi fără sfīrşit.
Iubiţi credincioşi,
Ce alte semne vor urma īnaintea venirii Domnului la judecată? Citim īn Sfīnta Evanghelie că atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului (Matei 24, 30), care, după īnţelesul Sfinţilor Părinţi este Crucea lui Hristos pe care şi-a dat duhul (Ioan 19, 30). Unii zic că īndată ce se va arăta Crucea pe cer, se va īnsemna cu acest semn fruntea tuturor drepţilor (Apocalipsa 7, 3). Văzīnd semnul Sfintei Cruci pe cer, vor plīnge toate neamurile pămīntului (Matei 24, 30). Dar pentru ce vor plīnge la arătarea ei toate neamurile pămīntului? Vor plīnge atunci toate popoarele pentru că vor cunoaşte al cui este semnul Sfintei Cruci; vor plīnge toţi care nu au cinstit Sfīnta şi de viaţă făcătoare Cruce, altarul cel preasfinţit cu Sīngele lui Hristos şi semnul venirii Lui. Ce vor zice atunci păgīnii, necredincioşii şi sectanţii care n-au cinstit Sfīnta Cruce şi nu s-au īnchinat semnului Fiului Omului?
După arătarea Sfintei Cruci pe cer, la īnfricoşata Judecată va veni Iisus Hristos īntru slavă şi putere, cum spune īn dumnezeiasca Evanghelie: Şi vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere şi cu slavă multă (Matei 24, 30).
Iată şi cīteva prealuminate mărturii care ne arată slava cea negrăită cu care va veni Domnul la īnfricoşata Judecată. Sfīntul prooroc David, zice: Foc īnaintea Lui va merge şi cu văpaia va arde īmprejur pe vrăjmaşii Lui (Psalm 49, 4). Şi iarăşi: Luminat-au fulgerele Lui lumea, văzut-a şi s-a cutremurat pămīntul; munţii ca ceara s-au topit de faţa Domnului, de faţa Domnului a tot pămīntul; vestit-au cerurile dreptatea Lui şi au văzut toate popoarele slava Lui (Psalm 96, 4-6).
Iar marele prooroc Isaia, despre īnfricoşata venire a Domnului, zice: Căci Domnul vine īn văpaie şi carele Lui sunt ca o vijelie, ca să dezlănţuie cu fierbinţeală mīnia Lui şi certarea Lui cu văpăi de foc. Domnul va judeca cu foc şi cu sabie pe tot omul şi mulţi vor fi cei care vor cădea de bătaia Domnului! (Isaia 66, 15-16). Iar līngă īnfricoşatul scaun cel de văpaie al Domnului va sta Preasfīnta şi Preacurata Născătoare de Dumnezeu de-a dreapta tronului Preaveşnicului Īmpărat, după cum este scris: De faţă a stat īmpărăteasa de-a dreapta Ta... (Psalm 44, 11).
Īnaintea Domnului vor merge arhanghelii cei mai īntīi stătători, iar după aceştia stăpīniile, īncepătoriile şi īnaintea lor Arhanghelul Mihail, īncins cu sabie de văpaie şi strălucind ca un fulger şi ca un mai mare ostaş al marelui Īmpărat. Apoi vor urma Apostolii, mucenicii, ierarhii şi mulţimea cea fără de număr a Īngerilor şi Sfinţilor, cu săbii cu două tăişuri īn mīinile lor, ca să răzbune pe neamuri şi să pedepsească pe popoare (Psalm 149, 6-7). Oare cine va putea să stea atunci īnaintea Judecătorului Celui Preaīnfricoşător şi nemitarnic?! Acestea le-a cugetat şi Proorocul Isaia, care zice: Intraţi īn crăpăturile stīncilor şi vă ascundeţi īn pulbere de la īnfricoşata faţă a Domnului şi de la strălucirea slavei Lui (Isaia 2, 10).
Sfīntul Evanghelist Matei spune următoarele despre venirea Domnului: Vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului cu putere şi cu slavă multă. Şi iarăşi zice: Cīnd va veni Fiul Omului īntru slava Sa şi toţi sfinţii īngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale (Matei 24, 30; 25, 31). Sfīntul Evanghelist Luca, de asemenea Īl arată venind pe nori cu putere şi cu slavă multă (Luca 21, 27).
După cuvīntul Sfīntului Apostol Pavel, Judecata de apoi se va face īn văzduh, deasupra văii lui Iosafat, unde vor fi adunate toate neamurile şi limbile, de la primul Adam pīnă la ultimul om. Apoi īi va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stīnga (Matei 25, 32-33). După această veşnică despărţire a celor buni de cei răi, va īncepe judecata cea mare.
Dar cine ne va pīrī atunci īn faţa Dreptului judecător? Īnsăşi faptele noastre rele pe care le-am făcut şi nu ne-am pocăit. Apoi ne vor osīndi duhovicii, cărora nu ne-am spovedit de toate păcatele, nici am făcut canon pentru ele. Apoi ne vor osīndi īngerii care ne-au fost păzitori de la botez, pe care nu i-am ascultat. Ne vor osīndi şi īngerii care au scris toate faptele noastre din copilărie. Dar cel mai mare pīrīş care ne va pīrī şi ne va cere pedeapsă şi osīnda veşnică de la Dumnezeu īn ziua cea mare a Judecăţii de apoi, va fi diavolul pe care noi acum īl ascultăm şi facem voile lui şi nu ne pocăim īn fiecare zi de cele ce facem.
Vai de noi! Ce vom face atunci dacă ne va găsi moartea şi judecata nespovediţi şi nepocăiţi? Ce ne va folosi atunci viaţa aceasta amăgitoare şi trecătoare īn care acum ne desfătăm? Că ne legăm cu inima de ea şi de grijile veacului de acum, īncīt uităm de moartea care vine şi de osīnda cea veşnică care ne aşteaptă īn ziua cea mare a Judecăţii de apoi. Vedeţi, fraţii mei, cum toţi murim şi nimeni din oameni nu rămīne pe acest pămīnt, oricine ar fi el. Vedeţi că cel ce moare, de faţă fiind noi, i se leagă limba, i se schimbă ochii, īi tace gura, i se opreşte graiul, cīnd vede pe dumnezeieştii īngeri cum cheamă sufletul din trup! Atunci măcar īmpărat de ar fi, măcar slugă, măcar stăpīnitor a toată lumea, tot se cutremură, se tulbură, se īnspăimīntează, văzīnd puteri īnfricoşate, văzīnd chipuri străine, văzīnd feţe aspre şi posomorīte, văzīnd rīnduielile īngereşti pe care niciodată nu le-a mai văzut.
Atunci luīnd īngerii sufletul prin văzduh, īl duc la judecată, īntru care stau īncepătoriile, stăpīniile şi ţiitorii de lume ai puterilor celor potrivnice, pīrīşii noştri cei amari, vameşii cei cumpliţi, şi luătorii de seamă şi īngerii īn văzduh īntīmpinīndu-l, cer seama şi īl socotesc şi īi aduc īnainte păcatele lui şi zapisele lui cele din tinereţe, cele din bătrīneţe, cele de voie şi cele fără de voie, cele prin lucru, cele prin gīnduri şi cele prin aduceri aminte. Multă este frica acolo, mare este cutremurul ticălosului suflet a-tunci, care pătimeşte de la mulţimea milioanelor de diavoli.
Iubiţi credincioşi,
Evanghelia Duminicii de azi este cea mai īnfricoşătoare din tot cursul anului, pentru că ne vorbeşte despre sfīrşitul lumii care este tot mai apropiat şi de marea Judecată de apoi a tuturor oamenilor şi a īngerilor răi. Aceasta este a treia şi ultima Duminică pregătitoare pentru Sfīntul şi marele Post, pentru că ne aduce aminte de sfīrşitul veacurilor, de Judecată, de osīnda veşnică a păcătoşilor şi de răsplătirea drepţilor īn Īmpărăţia Cerurilor. Cine va cugeta la toate acestea, va trece cu folos curgerea Sfīntului Post, se va īmpăca cu aproapele său, se va ruga mai mult, se va spovedi cu căinţă de păcatele sale şi va primi cu mare evlavie Trupul şi Sīngele Domnului nostru Iisus Hristos. Iată folosul acestei Duminici.
Se cuvine să ne amintim că la Judecata de apoi, Dreptul Judecător va spune celor de-a dreapta Sa: Veniţi, binecuvīntaţii Părintelui Meu, moşteniţi īmpărăţia cea pregătită vouă de la īntemeierea lumii, căci flămīnd am fost şi Mi-aţi dat să mănīnc; īnsetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi īmbrăcat, bolnav am fost şi M-aţi cercetat; īn temniţă am fost şi aţi venit la Mine... Adevărat zic vouă, īntrucīt aţi făcut unuia dintr-aceştia ai mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut (Matei 25, 34-40).
Vedeţi, fraţii mei, cītă putere are la Dumnezeu milostenia şi iubirea aproapelui? Vedeţi că milostenia se laudă asupra judecăţii? Vedeţi că cine face milostenie la săracii suferinzi, atīt materială pentru trup, cīt şi spirituală pentru suflet, acela se mīntuieşte cel mai uşor? Vedeţi că mai mare decīt toate faptele bune este dragostea şi fiica ei milostenia? De aceea vă īndemn ca pe aceasta s-o iubiţi, pe aceasta s-o lucraţi mai mult decīt pe toate celelalte, mai ales īn sfintele posturi, şi veţi avea răsplată veşnică īn ceruri.
Auziţi ce zice Dreptul Judecător şi celor zgīrciţi şi răi de la stīnga Sa, care nu fac milostenie īn viaţă: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, īn focul cel veşnic, care este gătit diavolilor şi īngerilor lui, căci flămīnd am fost şi nu Mi-aţi dat să mănīnc... (Matei 25, 41-45). Vedeţi ce mare este păcatul lăcomiei şi al neiubirii de oameni.
Să ne ferească Dumnezeu de acest cumplit păcat. Iar noi să īncepem Sfīntul Post chiar de astăzi, lăsīnd sec de carne. Apoi să ne īmpăcăm cu toţi ai noştri, să postim, să ne rugăm şi să facem milostenie şi orice faptă bună, după putere.
De vom face aşa, vom trece Postul Mare cu mult folos, vom ajunge cu bine la Īnvierea Domnului, iar la Judecata de apoi vom auzi pe Hristos zicīndu-ne cu dulce glas: Veniţi, binecuvīntaţii Părintelui Meu, moşteniţi īmpărăţia cea pregătită pentru voi de la īntemeierea lumii. Amin.
Oamenii cuminti trebuie sa-si cerceteze puterea lor si masura la care a ajuns virtutea sufletului lor, fiindca trebuie sa se pregateasca sa dea razboi cu patimile ce le dau navala, potrivit cu puterea din ei, daruita lor dupa. fire de Dumnezeu, impotriva ispitirii de frumusete straina si a oricarei pofte stricatoare de suflet ne ajuta infranarea; impotriva durerilor si a lipsurilor taria; iar impotriva ocarilor si a maniei rabdarea; si asa pentru toate. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)
Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:
Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Calendar Resurse
Repere Ortodoxe
Autentificare
INREGISTRARE

Inapoi Sus
Promovati in Articol