Sari la continut

Iisus Hristos
Oamenii cuminti trebuie sa-si cerceteze puterea lor si masura la care a ajuns virtutea sufletului lor, fiindca trebuie sa se pregateasca sa dea razboi cu patimile ce le dau navala, potrivit cu puterea din ei, daruita lor dupa. fire de Dumnezeu, impotriva ispitirii de frumusete straina si a oricarei pofte stricatoare de suflet ne ajuta infranarea; impotriva durerilor si a lipsurilor taria; iar impotriva ocarilor si a maniei rabdarea; si asa pentru toate. (Sf.Antonie Cel Mare -- Filocalia vol.1)

Traficul site-ului nostru este monitorizat si promovat de:

Duminica Lasata Secului de carne ( a Infricosatei Judecati )

- - - - -

15 postari la acest topic

emil

Advanced Member

• Membru Deplin
  • 831 Posturi:
  • Parte:Barbateasca
  • Preocupari:cunoasterea credintei in care m-am nascut
  • Confesiune:crestin ortodox
Predică la Duminica lasatului sec de carne ( a Īnfricoşatei Judecăţi ) Despre īnfricoşata Judecată de apoi - PR.CLEOPA ILIE

Pentru că noi toţi trebuie să ne īnfăţişăm īnaintea Judecăţii lui Hristos,ca să ia fiecare după cele ce a făcut prin trup, ori bine, ori rău (II Corinteni 5, 10)

Iubiţi credincioşi,

Astăzi am auzit toţi cei de faţă cuvintele Mīntuitorului nostru Iisus Hristos despre venirea Sa la prea Īnfricoşata Judecată de apoi. Să ştiţi că nici un lucru de la īntemeierea lumii şi pīnă la sfīrşitul veacurilor nu este mai īnfricoşat ca venirea Domnului la Judecata de apoi. Nici īngerii nu pot să ne spună cu deamănuntul despre acea preaīnfricoşată venire a Domnului, cīnd va judeca toate neamurile pămīntului de la Adam şi pīnă la sfīrşitul lumii. Noi, fiind prea neputincioşi şi nepricepuţi, nu vom putea vorbi despre acea negrăită spaimă şi īnfricoşătoare venire a Domnului.

Dar din cele ce am auzit astăzi īn Sfīnta Evanghelie şi din cele ce arată dumnezeiasca Scriptură, precum şi din īnvăţăturile Sfinţilor Părinţi despre Judecata zilei celei mari, vom īnsemna aici cīteva īnvăţături după a noastră slabă pricepere despre venirea Domnului la Judecata de apoi. Şi vom arăta mai īntīi cu mărturii din Sfīnta Scriptură, īn ce chip va veni Domnul şi care vor fi primele semne ale venirii Lui. Primele semne care vor vesti venirea Domnului la Judecată vor fi trīmbiţele cele cereşti. Acest adevăr ni-l arată Mīntuitorul, zicīnd: Şi va trimite pe īngerii Săi, cu sunet mare de trīmbiţă (Matei 24, 31). De aceea şi Sfīntul Prooroc Sofonie a numit ziua Judecăţii de apoi "ziua trīmbiţei şi a strigării" (Sofonie 1, 16). Marele Apostol Pavel, despre īnvierea morţilor şi glasul trīmbiţei cereşti, zice: Deodată, īntr-o clipeală de ochi, la trīmbiţa cea de apoi; căci trīmbiţa va suna şi morţii vor īnvia nestricăcioşi. Şi īn alt loc, arătīnd că trīmbiţele vor īnsoţi pe Domnul la Judecată, zice că: Īnsuşi Domnul, īntru poruncă, la glasul arhanghelului şi īntru trīmbiţa lui Dumnezeu, se va pogorī din cer (I Corinteni 15, 52-53; I Tesaloniceni 4, 16).

Sfīntul Ierarh Grigorie Teologul, arătīnd tăria glasului şi puterea acelor trīmbiţe care vor anunţa venirea Domnului, zice: "Īnfricoşat este glasul trīmbiţelor, la care se supun stihiile, care despică pietrele, care vor deschide mormintele, care vor descoperi cele mai dedesubt, care vor zdrobi şi vor sfărīma porţi de aramă şi vor dezlega şi vor risipi legăturile morţii".

Al doilea semn, care se va arăta după sunarea cea cu mare strigare a trīmbiţelor, va fi īnvierea morţilor. Dar oare, fraţii mei, īn ce fel vor fi trupurile drepţilor şi ale păcătoşilor la īnvierea cea de apoi? Oare vor īnvia aşa cum le punem noi īn sicrie şi īn morminte? Nu, căci mare deosebire vor avea trupurile oamenilor la īnvierea cea de apoi de trupurile de acum. Trupurile drepţilor, īn vremea Judecăţii de apoi, vor fi īmpodobite cu patru daruri alese: cu darul strălucirii, al uşurimii, al subţirătăţii şi al nepătimirii. Deci fiecare trup al celor drepţi, cu nemăsurată rază ca soarele va străluci, după cum şi Īnsuşi Stăpīnul şi Mīntuitorul nostru Iisus Hristos a zis: Atunci drepţii vor străluci ca soarele īntru Īmpărăţia Tatălui lor (Matei 13, 43).

Prea minunată va fi atunci acea uşurime şi lesne mişcare a trupurilor drepţilor īncīt să poată umbla īn fiecare parte a lumii după voia lor, fiindcă nici o īntīrziere nu le va pricinui lor greutatea. Aceasta o arată şi īnţeleptul Solomon care zice: Ca nişte scīntei care se lasă pe mirişte aşa vor fi (Īnţelepciunea lui Solomon 3, 7) căci scīnteile cīnd sunt purtate de vīnt, pretutindeni cu mare uşurinţă se răspīndesc. Trupurile drepţilor vor avea şi subţirătate, īncīt cu toată lesnirea să poată trece prin celelalte materii. Aşa a trecut trupul Stăpīnului nostru Iisus Hristos după īnviere, prin acea piatră mare care zăcea deasupra mormīntului, fără a rupe peceţile şi a intrat prin uşile īncuiate īn casa īn care erau ucenicii adunaţi de frica iudeilor, ca un duh preasubţire care nici īn ziduri nu se ţine, nici īn uşi nu se īmpiedică.

Despre aceste patru daruri ale trupurilor īnviate, Sfīntul Apostol Pavel zice: Se seamănă īntru stricăciune, īnviază īntru nestricăciune (I Corinteni 15, 42). Iată darul nepătimirii. Se seamănă īntru necinste, īnviază īntru slavă. Iată darul strălucirii. Se seamănă īntru slăbiciune, īnviază īntru putere. Iată darul uşurimii. Se seamănă trup firesc, īnviază trup duhovnicesc (I Corinteni 15, 43-44). Iată darul subţirătăţii.

Să arătăm pe scurt şi īn ce fel vor fi trupurile īnviate ale celor păcătoşi osīndiţi la muncă veşnică. Mare va fi deosebirea trupurilor celor păcătoşi de trupurile luminate ale drepţilor şi sfinţilor lui Dumnezeu. Fiindcă īn loc de strălucire, se vor īmbrăca cu adīnc de īntuneric care va fi asemenea cu prea adīncul īntuneric al iadului. In loc de frumuseţe, trupurile păcătoşilor vor avea urīciune plină de scīrbă. In locul uşurimii trupurilor drepţilor, trupurile păcătoşilor vor fi prea grele şi greu de mişcat, ca să nu urmeze cu osīrdie dumnezeieştile porunci. Căci singure trupurile acestea ale păcătoşilor vor fi spre muncă veşnică şi fără sfīrşit.

Iubiţi credincioşi,

Ce alte semne vor urma īnaintea venirii Domnului la judecată? Citim īn Sfīnta Evanghelie că atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului (Matei 24, 30), care, după īnţelesul Sfinţilor Părinţi este Crucea lui Hristos pe care şi-a dat duhul (Ioan 19, 30). Unii zic că īndată ce se va arăta Crucea pe cer, se va īnsemna cu acest semn fruntea tuturor drepţilor (Apocalipsa 7, 3). Văzīnd semnul Sfintei Cruci pe cer, vor plīnge toate neamurile pămīntului (Matei 24, 30). Dar pentru ce vor plīnge la arătarea ei toate neamurile pămīntului? Vor plīnge atunci toate popoarele pentru că vor cunoaşte al cui este semnul Sfintei Cruci; vor plīnge toţi care nu au cinstit Sfīnta şi de viaţă făcătoare Cruce, altarul cel preasfinţit cu Sīngele lui Hristos şi semnul venirii Lui. Ce vor zice atunci păgīnii, necredincioşii şi sectanţii care n-au cinstit Sfīnta Cruce şi nu s-au īnchinat semnului Fiului Omului?

După arătarea Sfintei Cruci pe cer, la īnfricoşata Judecată va veni Iisus Hristos īntru slavă şi putere, cum spune īn dumnezeiasca Evanghelie: Şi vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere şi cu slavă multă (Matei 24, 30).

Iată şi cīteva prealuminate mărturii care ne arată slava cea negrăită cu care va veni Domnul la īnfricoşata Judecată. Sfīntul prooroc David, zice: Foc īnaintea Lui va merge şi cu văpaia va arde īmprejur pe vrăjmaşii Lui (Psalm 49, 4). Şi iarăşi: Luminat-au fulgerele Lui lumea, văzut-a şi s-a cutremurat pămīntul; munţii ca ceara s-au topit de faţa Domnului, de faţa Domnului a tot pămīntul; vestit-au cerurile dreptatea Lui şi au văzut toate popoarele slava Lui (Psalm 96, 4-6).

Iar marele prooroc Isaia, despre īnfricoşata venire a Domnului, zice: Căci Domnul vine īn văpaie şi carele Lui sunt ca o vijelie, ca să dezlănţuie cu fierbinţeală mīnia Lui şi certarea Lui cu văpăi de foc. Domnul va judeca cu foc şi cu sabie pe tot omul şi mulţi vor fi cei care vor cădea de bătaia Domnului! (Isaia 66, 15-16). Iar līngă īnfricoşatul scaun cel de văpaie al Domnului va sta Preasfīnta şi Preacurata Născătoare de Dumnezeu de-a dreapta tronului Preaveşnicului Īmpărat, după cum este scris: De faţă a stat īmpărăteasa de-a dreapta Ta... (Psalm 44, 11).

Īnaintea Domnului vor merge arhanghelii cei mai īntīi stătători, iar după aceştia stăpīniile, īncepătoriile şi īnaintea lor Arhanghelul Mihail, īncins cu sabie de văpaie şi strălucind ca un fulger şi ca un mai mare ostaş al marelui Īmpărat. Apoi vor urma Apostolii, mucenicii, ierarhii şi mulţimea cea fără de număr a Īngerilor şi Sfinţilor, cu săbii cu două tăişuri īn mīinile lor, ca să răzbune pe neamuri şi să pedepsească pe popoare (Psalm 149, 6-7). Oare cine va putea să stea atunci īnaintea Judecătorului Celui Preaīnfricoşător şi nemitarnic?! Acestea le-a cugetat şi Proorocul Isaia, care zice: Intraţi īn crăpăturile stīncilor şi vă ascundeţi īn pulbere de la īnfricoşata faţă a Domnului şi de la strălucirea slavei Lui (Isaia 2, 10).

Sfīntul Evanghelist Matei spune următoarele despre venirea Domnului: Vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului cu putere şi cu slavă multă. Şi iarăşi zice: Cīnd va veni Fiul Omului īntru slava Sa şi toţi sfinţii īngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale (Matei 24, 30; 25, 31). Sfīntul Evanghelist Luca, de asemenea Īl arată venind pe nori cu putere şi cu slavă multă (Luca 21, 27).

După cuvīntul Sfīntului Apostol Pavel, Judecata de apoi se va face īn văzduh, deasupra văii lui Iosafat, unde vor fi adunate toate neamurile şi limbile, de la primul Adam pīnă la ultimul om. Apoi īi va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stīnga (Matei 25, 32-33). După această veşnică despărţire a celor buni de cei răi, va īncepe judecata cea mare.

Dar cine ne va pīrī atunci īn faţa Dreptului judecător? Īnsăşi faptele noastre rele pe care le-am făcut şi nu ne-am pocăit. Apoi ne vor osīndi duhovicii, cărora nu ne-am spovedit de toate păcatele, nici am făcut canon pentru ele. Apoi ne vor osīndi īngerii care ne-au fost păzitori de la botez, pe care nu i-am ascultat. Ne vor osīndi şi īngerii care au scris toate faptele noastre din copilărie. Dar cel mai mare pīrīş care ne va pīrī şi ne va cere pedeapsă şi osīnda veşnică de la Dumnezeu īn ziua cea mare a Judecăţii de apoi, va fi diavolul pe care noi acum īl ascultăm şi facem voile lui şi nu ne pocăim īn fiecare zi de cele ce facem.

Vai de noi! Ce vom face atunci dacă ne va găsi moartea şi judecata nespovediţi şi nepocăiţi? Ce ne va folosi atunci viaţa aceasta amăgitoare şi trecătoare īn care acum ne desfătăm? Că ne legăm cu inima de ea şi de grijile veacului de acum, īncīt uităm de moartea care vine şi de osīnda cea veşnică care ne aşteaptă īn ziua cea mare a Judecăţii de apoi. Vedeţi, fraţii mei, cum toţi murim şi nimeni din oameni nu rămīne pe acest pămīnt, oricine ar fi el. Vedeţi că cel ce moare, de faţă fiind noi, i se leagă limba, i se schimbă ochii, īi tace gura, i se opreşte graiul, cīnd vede pe dumnezeieştii īngeri cum cheamă sufletul din trup! Atunci măcar īmpărat de ar fi, măcar slugă, măcar stăpīnitor a toată lumea, tot se cutremură, se tulbură, se īnspăimīntează, văzīnd puteri īnfricoşate, văzīnd chipuri străine, văzīnd feţe aspre şi posomorīte, văzīnd rīnduielile īngereşti pe care niciodată nu le-a mai văzut.

Atunci luīnd īngerii sufletul prin văzduh, īl duc la judecată, īntru care stau īncepătoriile, stăpīniile şi ţiitorii de lume ai puterilor celor potrivnice, pīrīşii noştri cei amari, vameşii cei cumpliţi, şi luătorii de seamă şi īngerii īn văzduh īntīmpinīndu-l, cer seama şi īl socotesc şi īi aduc īnainte păcatele lui şi zapisele lui cele din tinereţe, cele din bătrīneţe, cele de voie şi cele fără de voie, cele prin lucru, cele prin gīnduri şi cele prin aduceri aminte. Multă este frica acolo, mare este cutremurul ticălosului suflet a-tunci, care pătimeşte de la mulţimea milioanelor de diavoli.

Iubiţi credincioşi,

Evanghelia Duminicii de azi este cea mai īnfricoşătoare din tot cursul anului, pentru că ne vorbeşte despre sfīrşitul lumii care este tot mai apropiat şi de marea Judecată de apoi a tuturor oamenilor şi a īngerilor răi. Aceasta este a treia şi ultima Duminică pregătitoare pentru Sfīntul şi marele Post, pentru că ne aduce aminte de sfīrşitul veacurilor, de Judecată, de osīnda veşnică a păcătoşilor şi de răsplătirea drepţilor īn Īmpărăţia Cerurilor. Cine va cugeta la toate acestea, va trece cu folos curgerea Sfīntului Post, se va īmpăca cu aproapele său, se va ruga mai mult, se va spovedi cu căinţă de păcatele sale şi va primi cu mare evlavie Trupul şi Sīngele Domnului nostru Iisus Hristos. Iată folosul acestei Duminici.

Se cuvine să ne amintim că la Judecata de apoi, Dreptul Judecător va spune celor de-a dreapta Sa: Veniţi, binecuvīntaţii Părintelui Meu, moşteniţi īmpărăţia cea pregătită vouă de la īntemeierea lumii, căci flămīnd am fost şi Mi-aţi dat să mănīnc; īnsetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi īmbrăcat, bolnav am fost şi M-aţi cercetat; īn temniţă am fost şi aţi venit la Mine... Adevărat zic vouă, īntrucīt aţi făcut unuia dintr-aceştia ai mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut (Matei 25, 34-40).

Vedeţi, fraţii mei, cītă putere are la Dumnezeu milostenia şi iubirea aproapelui? Vedeţi că milostenia se laudă asupra judecăţii? Vedeţi că cine face milostenie la săracii suferinzi, atīt materială pentru trup, cīt şi spirituală pentru suflet, acela se mīntuieşte cel mai uşor? Vedeţi că mai mare decīt toate faptele bune este dragostea şi fiica ei milostenia? De aceea vă īndemn ca pe aceasta s-o iubiţi, pe aceasta s-o lucraţi mai mult decīt pe toate celelalte, mai ales īn sfintele posturi, şi veţi avea răsplată veşnică īn ceruri.

Auziţi ce zice Dreptul Judecător şi celor zgīrciţi şi răi de la stīnga Sa, care nu fac milostenie īn viaţă: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, īn focul cel veşnic, care este gătit diavolilor şi īngerilor lui, căci flămīnd am fost şi nu Mi-aţi dat să mănīnc... (Matei 25, 41-45). Vedeţi ce mare este păcatul lăcomiei şi al neiubirii de oameni.

Să ne ferească Dumnezeu de acest cumplit păcat. Iar noi să īncepem Sfīntul Post chiar de astăzi, lăsīnd sec de carne. Apoi să ne īmpăcăm cu toţi ai noştri, să postim, să ne rugăm şi să facem milostenie şi orice faptă bună, după putere.

De vom face aşa, vom trece Postul Mare cu mult folos, vom ajunge cu bine la Īnvierea Domnului, iar la Judecata de apoi vom auzi pe Hristos zicīndu-ne cu dulce glas: Veniţi, binecuvīntaţii Părintelui Meu, moşteniţi īmpărăţia cea pregătită pentru voi de la īntemeierea lumii. Amin.
Suferinta ne smereste si ne īnvată a striga la ajutorul lui Dumnezeu.(Pr.Paisie de la Sihla)

emil

Advanced Member

• Membru Deplin
  • 831 Posturi:
Cuvant despre infricosata judecata de Arh. Arsenie Papacioc

Ziua judecatii: o zi strasnica si inspaimantatoare. Nu mai avem de-a face cu Mielul Acela bland, Care a venit pentru iertare si rascumparare, ci cu un plin de marire Judecator, inconjurat de ingeri. Care va da sentinta cea grozava: "Duceti-va de la Mine!"

O, dar pentru ce ii gonesti Mantuitorule, Tu Care esti lumina si acoperamantul oamenilor? Si unde ii trimiti, Tu, Care ai venit sa ii chemi la Tine pe toti?

"Duceti-va, blestematilor, in focul cel de veci, care este gatit diavolului si ingerilor lui."

A trecut vremea milei si a indurarii. Acum nu mai au trecere nici lacrimile, acum este judecata nepasatorilor la pocainta. Despartire de dumnezeiasca slava, foc vesnic.

Nici cu mintea nu mai inteleg, nici cuvinte pe limba pamanteasca nu pot descrie sau infatisa deznadejdea celor ce merg acolo. O, Dumnezeule, Dumnezeule, de atatea ori am auzit de munci, de viermele neadormit si gheena, de foc neadormit, si numai una din ele inspaimanta si pe cel mai nesimtitor si de rea credinta. Dar cat de infricosate vor fi toate la un loc si vor fi vesnice, vesnice! Foc care nu lumineaza. Cainta, ca ce usor puteai sa fii in rai.

Lumina in rai, va fi, nu soarele acesta material ci, lumina Sfintei Treimi, si cei care vor fi despartiti de Dumnezeu, vor fi in adanc de intuneric.

Amarul ce il vei avea fiind departat de cei mantuiti, aceasta mare cainta, este viermele neadormit. Dorinta arzatoare de a scapa este setea.

Se produce un amar si o furie pe ei insisi, si aceasta va fi scrasnirea dintilor.

Ferice, de mii de ori ferice, de cei care, prin o mica venire in fire, se pregatesc, dupa cum spune Biserica, prin Evanghelii, pentru mantuirea lor.

Ferice deci de cel care cunoaste lucrul si-si mantuie sufletul, caci atunci amar mare va fi. Fiul lui Dumnezeu, rupt de pacatele oamenilor, plin de sange, rastignit, alungat, scuipat, insultat, lovit cu bice cu plumb, batut in cuie pe cruce intre talhari, impuns in coasta. Cine le-a facut altcineva decat pacatele tale?

Ce va zice Dumnezeu Tatal, pacatosule, care nu ai facut o cat de mica cainta la o spovedanie ferma si curata si plina de bunavointa din partea unui duhovnic care te-ar fi inteles?

Va zice Tatal: "Nemultumitilor, viata Fiului Meu este mai de pret decat toate vietile intregii omeniri si a ingerilor, si Eu am jertfit-o. Sangele Fiului Meu era cel mai scump margaritar al raiului, si l-am varsat tot pe pamant. Tu M-ai silit sa-ti sterg pacatele si tu nu ai vrut sa intelegi cata ura am fata de pacat.

Sunt Judecator, sunt Tata. Ca Judecator, te judec dupa dreptatea Mea, si ca Tata te judec pentru moartea Fiului Meu."

Daca nu ai vrut cu nici un chip sa-ti randuiesti viata dupa invatatura sigura a Bisericii, mai poti nadajdui atunci mila de la un Judecator si Tata ca Acesta?

Fara hotar este dragostea pentru Fiul Lui, dar tot fara hotar este ura pentru pacatul de care omul nu s-a pocait.

Ni se cutremura sufletele, ne sta vorbirea pe loc. O, suflete pacatoase! O, judecata viitoare! Greselile pentru care vom fi judecati, se impart in patru feluri:

1. Rautatile pe care le facem noi;
2. Rautatile pe care le fac altii din cauza noastra;
3. Bunatatile pe care nu le-am facut;
4. Bunatatile pe care nu le-au , facut altii, impiedicati de noi.

Toate, toate cu tot amanuntul vor fi cercetate.

Sfantul Grigorie de Nissa spune: "toate cate am gandit cu gandul, fie mici, si cu vorba." Sfantul Grigorie de Nazianz spune: "De orice cuvant in plus vom da raspuns, cu atat mat mult de orice cuvant rusinos, si cu atat mai grozav, de orice cuvant care a ranit pe cineva, chiar daca acela este pacatos, ca si pentru el s-a rastignit Domnul Hristos".

Acolo, atunci nu se va putea ascunde nimic, asa cum se pacaleste aici lumea cu fel si fel de fete, adica de infatisari. Sfantul Vasile cel mare spune: "Le vom vedea toate deodata, asa cum s-au facut".

A vorbit cineva impotriva cuiva? Cine ? Nu stim. Este lauda adevarata sau fatamicie? Nu stim. Acolo, atunci se stiu toate, toate se stiu, ca este Dumnezeu Care cunoaste ascunsurile inimii fiecaruia.

O, infricosata judecata a lui Dumnezeu!

O, si mai infricosata hotarare: "Mergi in focul cel de veci. Du-te de la Mine, blestematule! Ce nu am facut sa te scap de aceasta osanda si cat de vinovat esti, de chiar pe Mine Ma pui in situatia sa te blestem si sa te lipsesc de fata Mea?"

Acum ascultati: pentru toate pacatele omului, Dumnezeu a randuit doua judecati. Ori aici, cu lacrimi, la duhovnic, care te intelege, si pacatele de care te pocaiesti nu se mai au in vedere la judecata, ca mila Domnului te iarta; ori ramai la judecata cea mare unde nu te va mai judeca mila Lui ci dreptatea Lui.

Deci va pun inainte apa si foc; alegeti pe care voiti! Amin.
Suferinta ne smereste si ne īnvată a striga la ajutorul lui Dumnezeu.(Pr.Paisie de la Sihla)

emil

Advanced Member

• Membru Deplin
  • 831 Posturi:
Predică la Duminica Īnfricoşatei Judecăţi de Sf. Nicolae Velimirovici

Ev. Matei 25:31-46

Cānd va veni Fiul Omului īntru slava Sa, şi toţi sfinţii īngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale. Şi se vor aduna īnaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stānga. Atunci va zice īmpăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvāntaţii tatălui Meu, moşteniţi īmpărăţia cea pregătită vouă de la īntemeierea lumii. Căci flămānd am fost şi Mi-aţi dat să mănānc; īnsetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi īmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; īn temniţă am fost şi aţi venit la Mine. Atunci drepţii Īi vor răspunde, zicānd: Doamne, cānd Te-am văzut flămānd şi Te-am hrănit? Sau īnsetat şi Ţi-am dat să bei? Sau cānd Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am īmbrăcat? Sau cānd Te-am văzut bolnav sau īn temniţă şi am venit la Tine? Iar Īmpăratul, răspunzānd, va zice către ei: Adevărat zic vouă, īntrucāt aţi făcut unuia dintre-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut. Atunci va zice şi celor de-a stānga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, īn focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi īngerilor lui. Căci flămānd am fost şi nu Mi-aţi dat să mīnānc; īnsetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M-aţi primit; gol şi nu M-aţi īmbrăcat; bolnav şi īn temniţă, şi nu M-aţi cercetat. Atunci vor răspunde şi ei, zicānd: Doamne, cānd Te-am văzut flămānd, sau īnsetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau īn temniţă şi nu Ţi-am slujit? El īnsă le va răspunde zicānd: Adevărat zic vouă: Īntrucāt nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut. Şi vor merge aceştia la osāndă veşnică, iar drepţii la viaţă veşnică.

Statisticienii socotesc că pe faţa pămāntului există un miliard şi jumătate de locuitori. Dintre toţi aceştia nu există nici măcar o singură persoană care, folosindu-şi īnsuşirile minţii, să vă poată spune ce se va īntāmpla cu lumea la sfārşitul veacurilor şi ce se va īntāmpla cu noi cānd vom muri. Şi toate miile de milioane de oameni care au trăit pe pămānt īnaintea noastră nu ne puteau spune īn nici un chip, prin īnsuşirile minţii lor, cu hotărāre şi fără tăgadă, despre sfārşitul lumii, şi ce ne aşteaptă după moarte - ceva ce să putem pricepe cu adevărat, cu minţile şi cu inimile noastre. Viaţa noastră este scurtă şi zilele noastre sunt numărate, dar veacurile sunte lungi- socotite īn sute şi sute de ani. Care dintre noi poate să īmbrăţişeze veacurile de la hotarele lor pānă la sfārşitul lor, şi să vadă lucrurile cele de pe urmă şi să ne povestească tuturor celorlalţi, spunānd: "La sfārşitul veacurilor va fi aşa şi aşa; cu lumea va fi aşa şi aşa şi cu oamenii va fi aşa şi aşa."? Nimeni. Cu adevărat, nimeni dintre toţi oamenii care au existat, numai dacă s-ar fi aflat vreunul care să ne lămurească, fiindcă pătrunsese īn mintea Ziditorului lumii şi al omenirii, şi ar fi văzut īntregul plan al facerii, şi că acela ar fi fost viu şi conştient īnainte de īnceputul lumii, şi a avut o viziune limpede a sfārşitului veacurilor şi al īntāmplărilor care vor hotărī sfārşitul. Există vreun asemenea om printre miliardele care au trăit īn tot acest timp? A existat vreunul din acesta, de la īnceputul lumii şi pānă acum? Nu; nici nu este şi nici nu va fi. Au fost văzători cu duhul şi prooroci care, nu din minţile lor, ci din descoperirea lui Dumnezeu, au spus ceva - pe scurt şi nedesăvārşit - despre ceea ce va fi la sfārşit, nu cu scopul prea mare, de a da o descriere amănunţită a sfārşitului lumii astfel ca, prin Voia lui Dumnezeu, să atenţioneze oamenii prin viziunile lor pentru, a părăsi calea cea fără de lege şi să se pocăiască şi să cugete mai mult la vremea cea hotărātoare care urmează să vină, decāt la lucrurile cele mărunte şi trecătoare care ascund precum un nor, īntāmlarea īnfricoşătoare şi cumplită, prin care se va sfārşi viaţa īntregii lumi şi tot ceea ce īnseamnă existenţă a lumii acesteia, şi stelele īn mersul lor şi ziua nu va mai urma după noapte şi nici noaptea după zi.

Unul, numai Unul singur ne-a vorbit limpede şi desăvārşit despre tot ceea ce se va īntāmpla la sfārşitul veacurilor: Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă cineva ar spune ceea ce a spus El despre sfārşitul lumii, nu l-am crede, chiar dacă ar fi cel mai mare īnţelept. Dacă ar vorbi din īnţelegerea sa omenească şi nu din descoperirea dovedită a lui Dumnezeu, nu l-am crede. Pentru īnţelegerea şi socotinţa omenească, oricāt de īnaltă ar fi această treaptă, noi suntem prea mici ca să ajungem la īnceputul şi sfārşitul lumii. Īnţelegerea nu-şi găseşte rostul acolo unde trebuie viziune. Avem nevoie de un văzător cu duhul, tot aşa de limpede cum vedem soarele - pentru a vedea lumea īntreagă de la īnceputuri pānă la sfārşitul ei, cāt şi īnceputul şi sfārşitul veacurilor. A fost numai unul singur īn stare să facă aceasta: Domnul Iisus Hristos. Numai īn El putem şi trebuie să credem, atunci cānd ne spune ce se va īntāmpla la sfārşit. Pentru că tot ceea ce a proorocit El a ajuns să se īntāmple atāt persoanelor ca Petru şi Iuda şi altor Apostoli, anumitor popoare, cum ar fi evreii, şi anumitor locuri, cum ar fi Ierusalim, Capernaum, Betsaida şi Corazin, şi Bisericii lui Dumnezeu, īntemeiată pe sāngele Lui. Numai proorocia Lui asupra īntāmplărilor ce vor avea loc la sfārşitul lumii, despre sfārşitul ei şi Judecata de Apoi nu s-a īmplinit īncă. Dar cel ce are ochi să vadă poate să vadă limpede că, īn zilele noastre, au īnceput deja să se arate īn lume acele īntāmplări despre care ne-a vorbit El, că vor fi semne ale apropierii sfārşitului lumii. N-a apărut o mulţime de fabricanţi de fericire, căutānd să-L īnlocuiască pe Hristos şi īnvăţătura Lui, prin ei dimpreună cu teoriile lor? Nu s-a ridicat neam peste neam şi īmpărăţie peste īmpărăţie? Nu se cutremură pămāntul, şi inimile noastre dimpreună cu el, de multe războaie şi revoluţii care ne cuprind planeta? Nu-L trădează mulţi pe Hristos şi nu sunt mulţi, cei care pleacă din Biserica Lui? Nu s-a īnmulţit fărădelegea şi dragostea multora s-a răcit? Şi nu s-a propovăduit īn lume Evanghelia lui Hristos, spre mărturie la toate neamurile (Matei 24:3-14)? Este adevărat că vine toată răutatea, şi ea vine cu grabă şi fără īntārziere. Este adevărat că Antihrist īncă nu a venit, dar fiecare neam are īnaintemergători şi prooroci de-ai lui. Este adevărat că de la īnceputul lumii şi pānă acum īncă nu ne-a cuprins cea mai mare strāmtorare, nici horcăitul morţii de neīndurat, dar se poate vedea limpede nenorocirea adusă de toţi oamenii spirituali, care aşteaptă venirea lui Hristos. Este adevărat că soarele īncă nu s-a īntunecat, nici luna nu a rămas fără lumină, nici stelele nu au căzut de pe cer - dar, cānd toate acestea se vor dezlănţui, nu se va mai scrie nici nu se va mai vorbi nimic despre aceasta. Inimile oamenilor se vor umple de frică şi cutremur, limbile oamenilor vor īngheţa şi ochii oamenilor vor privi, cu privirea adunată, ştiind acum că nu mai au nici o scăpare, īntunericul īnfricoşător de pe pămānt, fără să mai existe zi şi cerul fiind lepădat de stele. Dintr-odată, īn acest īntuneric, se va arăta semnul Fiului Omului, o Cruce strălucitoare se va īntinde de la răsărit pānă la apus şi de la miazănoapte pānă la miazăzi, de o strălucire pe care soarele de deasupra capetelor noastre nu a dobāndit-o niciodată. Şi atunci, toţi oamenii de pe pămānt Īl vor vedea pe Domnul Iisus venind pe norii cerului, cu putere şi cu slavă multă. Şi mulţimile de īngeri vor suna din trāmbiţă şi toate neamurile de pe pămānt se vor strānge īnaintea Lui; trāmbiţele vor suna pentru o adunare, aşa cum nu a mai fost niciodată de la īntemeierea lumii şi va vesti Judecata cea de Apoi.

Toate aceste semne şi īntāmplări, care vor avea loc la sfārşitul lumii şi al veacurilor, sunt povestite şi īn alt loc din Sfānta Evanghelie. Cu toate acestea, Evanghelia de astăzi arată aşezarea cea din urmă a raporturilor dintre timp şi veşnicie, īntre cer şi pămānt, īntre Dumnezeu şi omenire. Ea descrie Judecata de Apoi şi īn ce chip se va arăta aprinderea māniei Domnului (Sofonie 2:2). Aceasta ne arată nouă clipa cea īnfricoşătoare - cea mai plină de bucurie pentru cei drepţi - cānd mila lui Dumnezeu va lăsa locul judecăţii lui Dumnezeu. Atunci va fi prea tārziu pentru fapte bune şi prea tārziu pentru pocăinţă. Cānd plāngerea nu va mai primi nici un răspuns şi cānd lacrimile noastre nu vor mai cădea īn māinile īngerilor.

Cānd va veni Fiul Omului īntru slava Sa, şi toţi sfinţii īngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale. Aşa cum īn pilda Fiului risipitor, Dumnezeu Se arată cu chip de om, aici Hristos este numit Fiul Omului. El este şi nimeni altcineva decāt El. Cānd El va veni īn lume a doua oară, atunci nu va mai veni necunoscut şi umil, aşa cum a făcut de data cea dintāi, ci va veni pe faţă şi īntru slavă mare. Prin această slavă se īnţelege, mai īntāi, slava pe care Hristos a avut-o din veşnicie, mai īnainte de a fi lumea (Ioan 17:5) şi, īn al doilea rānd, slava biruinţei asupra lui Satan, asupra lumii celei vechi, şi asupra morţii. El nu va veni singur, ci īnsoţit de toţi sfinţii īngeri, al cărui număr este de necuprins, şi El va veni īmpreună cu ei pentru că ei, ca slujitori şi războinici ai lui Dumnezeu, au luat parte atāt la lupta īmpotriva diavolului, cāt şi la biruinţa asupra lui. De aceea El are bucuria de a īmpărtăşi cu ei slava. Şi, pentru a īntregi chipul minunat al acestei īntāmplări, se arată lămurit faptul că, toţi īngerii vor veni cu Domnul. Nu se mai spune că īngerii lui Dumnezeu au fost de faţă şi la alte īntāmplări. Ei s-au arătat īntotdeauna īn număr mai mare sau mai mic, dar la Judecata de Apoi vor fi prezenţi cu toţii, strānşi īn jurul Īmpăratului slavei.

Mulţi văzători cu duhul au văzut tronul slavei atāt īn zilele cele dintāi, cāt şi īn zilele cele de pe urmă (Isaia 6:1; Daniel 7:9; Apocalipsa 4:2, 20:4). Acest tron semnifică puterile cereşti peste care stăpāneşte Domnul. Este tronul slavei şi al biruinţei, pe care şade Tatăl ceresc şi pe care S-a aşezat Domnul Hristos după biruinţa Sa (Apocalipsa 3:21). O, ce măreaţă va fi venirea Domnului, īnsoţită de asemenea īntāmplări neştiute şi īnfricoşătoare! Īn judecata sa limpede, proorocul Isaia a proorocit: "Căci Domnul vine īn văpaie şi carele Lui sunt ca o vijelie" (Isaia 66:15); la venirea Lui, Daniel a văzut că un rāu de foc se vărsa şi ieşea din El; mii de mii Īi slujeau şi miriade de miriade stăteau īnaintea Lui! Judecătorul S-a aşezat şi cărţile au fost deschise. (Daniel 7:10)

Şi cānd Domnul va veni īntru slavă şi va şedea pe tronul Său, atunci se vor aduna īnaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stānga. Mulţi Părinţi au pus īntrebări despre locul īn care Hristos va judeca toate neamurile. Citind pe Proorocul Ioil, ei au socotit că Judecata va avea loc īn valea Iosafat, unde Īmpăratul Iosafat, fără nici un fel de luptă sau folosire de arme, a avut o biruinţă īntreagă asupra moabiţilor şi amoniţilor, că nu a rămas viu nici un vrăjmaş (II Cronici 20). Şi proorocul Ioil a spus: "Să se trezească toate neamurile şi să vină īn valea lui Iosafat, căci acolo voi aşeza scaun de judecată pentru toate popoarele din jur" (Ioil 3:12). Poate că tronul Domnului se va aşeza īn acea vale, dar nu există īn toată lumea nici o vale īn care să se poată aduna toate neamurile şi popoarele, viii şi morţii de al īnceputul pānă la sfārşitul lumii, care vor ajunge pānă la multe bilioane. Īntreaga suprafaţă a pămāntului, īmpreună cu toate oceanele, nu au spaţiu destul pentru toţi oamenii care au trăit vreodată pe pămānt, ca să poată sta laolaltă. Dacă aceasta ar fi doar o adunare a sufletelor, atunci este posibil ca valea lui Iosafat să-i poată cuprinde pe toţi la un loc, dar cum adunarea oamenilor va fi īn trup - deoarece morţii vor īnvia īn trupurile lor - atunci cuvintele proorocului trebuie īnţelese īn sens figurat. Valea lui Iosafat este lumea īntreagă, de la răsăritul cel mai īndepărtat pānă la apusul cel mai īndepărtat; şi, precum Dumnezeu Īşi arătase odinioară puterea şi judecata Sa īn valea lui Iosafat, tot aşa Īşi va arăta şi īn ziua cea de pe urmă, aceeaşi putere şi judecată asupra īntregii omeniri.

Şi-i va despărţi pe unii de alţii. Īntr-o clipă vor fi despărţiţi toţi cei adunaţi laolaltă - aşa cum păstorul, cu glasul său, īşi trimite oile īntr-o parte şi caprele īn cealaltă - unii la stānga şi alţii la dreapta, ca printr-o forţă magnetică fără putere de īmpotrivire, īn asemenea chip că nimeni nu se va putea muta de la stānga la dreapta sau de la drepta la stānga.

Atunci va zice Īmpăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvāntaţii Tatălui Meu, moşteniţi Īmpărăţia cea pregătită vouă de la īntemeierea lumii. La īnceput, Hristos Se numeşte Fiul Omului - adică Fiul lui Dumnezeu - şi aici El Se numeşte Īmpărat, īntrucāt Lui Īi sunt date īmpărăţia şi puterea şi slava. "Veniţi, binecuvāntaţii Tatălui Meu". Ei sunt cu adevărat binecuvāntaţi, pe care Hristos īi numeşte binecuvāntaţi, căci binecuvāntarea lui Dumnezeu are īn sine toate lucrurile bune şi toată bucuria şi harul cerului. De ce nu spune Domnul "Binecuvāntaţii Mei", ci "Binecuvāntaţii Tatălui Meu"? Pentru că El este numai Fiul Cel Unul Născut şi nefăcut, din veşnicie şi pentru veşnicie, şi drepţii sunt, prin binecuvāntarea lui Dumnezeu, adoptaţi, şi se fac astfel ca fraţi ai lui Hristos. Dumnezeu cheamă pe cei drepţi să primească īmpărăţia pe care le-a pregătit-o El de la īntemeierea lumii. Aceasta īnseamnă că Dumnezeu, chiar īnainte de īntemeierea lumii, pregătise īmpărăţia pentru aceştia. Īnainte de a-l face pe Adam, Dumnezeu pregătise pentru el totul īn Rai. O īmpărăţie īntreagă, strălucind īn lumină, care doar īşi aştepta īmpăratul. Atunci Dumnezeu l-a dus pe Adam īn această īmpărăţie şi īmpărăţia era desăvārşită. Aşadar, Dumnezeu a pregătit īmpărăţia pentru cei drepţi chiar de la īnceput. Aceasta īşi aştepta stăpānitorii, avāndu-L īn frunte chiar pe Īmpăratul Hristos.

Chemānd drepţii īn īmpărăţie, Judecătorul i-a lămurit de īndată, de ce El le dădea īmpărăţia lor:

"Căci flămānd am fost şi Mi-aţi dat să mīnānc; īnsetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi īmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; īn temniţă am fost şi aţi venit la Mine." La această lămurire minunată, drepţii au īntrebat şovăielnic şi cu sfială, cānd L-au văzut pe Īmpăratul flămānd şi īnsetat, gol şi bolnav, şi cānd au făcut ei toate astea pentru El. La acestea, Īmpăratul a dat īncă un răspuns minunat: "Adevărat zic vouă, īntrucāt aţi făcut unuia dintre-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut."

Toată această lămurire are două īnţelesuri: unul de suprafaţă şi unul de adāncime.

Īnţelesul de suprafaţă este limpede pentru toţi. Cel care hrăneşte pe cel flămānd, dă să bea celui īnsetat, īmbracă pe cel gol şi dă adăpost celui străin, a făcut aceasta Domnului. Cel care cercetează pe cei bolnavi sau pe cei din īnchisoare, a făcut aceasta Domnului. Pentru că se spune īn Vechiul Testament: "Cel ce are milă de sărman īmprumută Domnului şi El īi va răsplăti fapta lui cea bună." (Pilde 19:17). Domnul ne īncearcă inimile noastre prin cei care caută ajutorul nostru. Domnul nu foloseşte nimic pentru El de la noi: El nu are nevoie de nimic. Cel care a făcut pāinea nu poate flămānzi, nici Cel care a făcut apa nu poate īnseta. Cel care īmbracă īntreaga Sa zidire nu poate fi gol, nici Cel care este izvorul sănătăţii nu poate fi bolnav, nici Cel care este Domnul domnilor nu poate fi lipsit de libertate. Dar El caută ca noi să facem milostenie, pentru ca, īn felul acesta, să ne īnmuiem şi să ne īnnobilăm inimile. Īn atotputernicia Sa, Dumnezeu poate īntr-o clipă să-i facă pe toţi oamenii bogaţi şi īndestulaţi, īmbrăcaţi şi mulţumiţi.

Dar El īi lasă pe oameni să cunoască foamea şi setea, boala, suferinţa şi sărăcia pentru două pricini: mai īntāi, pentru că cei care rabdă aceste lucruri, īşi īnmoaie şi īşi īnnobilează inimile şi se vor īntoarce la Dumnezeu, slăvindu-L cu credinţă şi rugăciune; şi īn al doilea rānd, pentru că omul poate suferi pentru alţii, se poate smeri pentru alţii şi poate ajunge la īnţelegerea frăţietăţii şi unităţii tuturor oamenilor de pe pămānt, prin Dumnezeul Cel viu, Ziditorul şi Făcătorul a toate cāte se află pe pămānt. Domnul doreşte să avem milă - milă mai presus de orice. Deoarece El ştie că mila este calea prin care se poate reface credinţa īn Dumnezeu, nădejdea īn Dumnezeu şi dragostea pentru Dumnezeu.

Acesta este īnţelesul de suprafaţă.

Īnţelesul de adāncime priveşte spre Hristos, care se află īn lăuntrul nostru. Īn fiecare gānd curat din mintea noastră, īn fiecare simţire aleasă din inima noastră şi īn fiecare năzuinţă īnaltă a sufletului nostru spre īmplinirea lucrurilor celor bune, Hristos Se dezvăluie īn noi prin puterea Duhului Sfānt. El numeşte toate aceste gānduri curate, simţiri alese şi năzuinţe īnalte, fraţii Săi mici, sau cei mai mici fraţi ai Săi. El īi numeşte astfel, pentru că aceştia se află īn noi īntr-o măsură foarte mică, faţă de măsura mare de spurcăciuni lumeşti, şi de rău care se află īn noi. Dacă mintea noastră flămānzeşte după Dumnezeu şi noi o hrănim, noi L-am hrănit pe Hristos din lăuntrul nostru; dacă inima noastră este lipsită de orice lucru bun şi de orice lucru ales, adică este lipsită de Dumnezeu, şi noi o īmbrăcăm, pe Hristos L-am īmbrăcat, Cel care se află īn noi; dacă sufletul nostru este bolnav şi īncătuşat de fiinţa noastră cea rea, de faptele noastre cele rele, şi suntem conştienţi de aceasta, şi īl cercetăm, noi L-am cercetat pe Hristos care se află īn noi. Pe scurt, dacă cealaltă fiinţă care se află īn noi, care odinioară se māndrea că se sălăşluieşte acolo, şi care este omul cel drept din noi, este stăpānit şi umilit de diavol, şi de omul păcătos din noi, şi īl ocrotim pe omul cel drept, noi Īl ocrotim pe Hristos care se află īn noi. Omul acesta drept care se află īn noi este mic, mic de tot, iar păcătosul din noi este un adevărat Goliat. Dar acest om drept din lăuntrul nostru este fratele mai mic al lui Hristos, iar păcătosul din noi este vrăjmaşul lui Hristos, ca un uriaş, precum Goliat. Atunci, dacă noi īl ocrotim pe omul cel drept din noi, dacă īl slobozim, īl īntărim şi īl aducem la lumină; dacă īl ridicăm deasupra celui păcătos, aşa īncāt să-l stăpānească īn chip desăvārşit pe cel păcătos, şi am putea spune īmpreună cu Apostolul Pavel: "Şi eu nu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte īn mine" (Galateni 2:20) - atunci ne vom numi binecuvāntaţi şi vom auzi cuvintele Īmpăratului la Judecata de Apoi: "Veniţi, binecuvāntaţii tatălui Meu, moşteniţi īmpărăţia cea pregătită vouă de la īntemeierea lumii."

Dar celor de la stānga, Judecătorul le va zice: "Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, īn focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi īngerilor lui." Judecata este īnfricoşătoare, dar este dreaptă. Şi astfel Īmpăratul cheamă pe cei drepţi la El, şi lor le dă Īmpărăţia, pe cānd pe păcătoşi īi izgoneşte de la El şi īi trimite īn focul cel veşnic, īn tovărăşia rea a diavolului şi a slujitorilor săi. (Sfāntul Vasile cel Mare, īn lucrarea sa Despre Judecata de Apoi [nr. 14], spune: "Dacă chinul cel veşnic are vreun sfārşit, atunci īnseamnă că viaţa veşnică are sfārşit. Dar, cum nu este cu putinţă de īnchipuit că viaţa veşnică ar avea un sfārşit, atunci cum se poate īnchipui un sfārşit al chinurilor celor veşnice?") Ceea ce nu spune Domnul este foarte important: faptul că focul cel veşnic este pregătit pentru cei păcătoşi de la īntemeierea lumii, tot aşa cum şi Īmpărăţia este pregătită pentru cei drepţi. Ce īnseamnă aceasta? Este foarte limpede faptul că Domnul a pregătit focul cel veşnic numai pentru diavol şi īngerii aceluia, şi că El a pregătit Īmpărăţia pentru toţi oamenii de la īntemeierea lumii. Pentru că Dumnezeu voieşte ca toţi oamenii să se māntuiască (I Timotei 2:4; cf. Matei 18:14; Ioan 3:16; II Petru 3:9; Isaia 45:22) şi pentru ca nici măcar unul să nu piară. De aceea, Dumnezeu nu i-a sortit pe oameni să piară, ci să se māntuiască; Dumnezeu nici nu a pregătit pentru ei dinainte focul diavolului, ci, El Şi-a pregătit Īmpărăţia Sa, şi numai pe aceasta a pregătit-o. De aici este limpede faptul că gāndesc greşit, cei care spun despre păcătos: "el este sortit să fie păcătos". Dacă omul ar avea o astfel de sortire, aceasta nu ar fi de la Dumnezeu, ci numai de la omul īnsuşi. Faptul că nu este sortire de la Dumnezeu, se vede din faptul că Dumnezeu nu a pregătit dinainte nici un loc anume pentru chinurile oamenilor, ci numai pentru diavol. De aceea, la Judecata de Apoi, Judecătorul cel drept nu va avea nici un loc anume unde să-i trimită pe păcătoşi, decāt numai īmpărăţia īntunecată a diavolului. Şi faptul că aceasta este dreptatea Lui, ca Judecătorul să-i trimită acolo, este limpede din faptul că aceştia, īn timpul vieţii lor pămānteşti, au căzut de la Dumnezeu şi s-au pus īn slujba diavolului.

Rostind pedeapsa asupra păcătoşilor şi punāndu-i la stānga Sa, Īmpăratul īi lămureşte de īndată de ce ei sunt blestemaţi şi de ce īi trimite īn focul cel veşnic: "Căci flămānd am fost şi nu Mi-aţi dat să mănānc; īnsetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M-aţi primit; gol şi nu M-aţi īmbrăcat; bolnav şi īn temniţă, şi nu M-aţi cercetat." Ei nu au făcut nici unul dintre aceste lucruri, pe care le-au făcut drepţii, de la dreapta Sa. Auzind aceste cuvinte ale Īmpăratului, păcătoşii au īntrebat, īntocmai ca şi cei drepţi: "Doamne, cānd Te-am văzut flămānd sau īnsetat." Domnul a răspuns: "Īntrucāt nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut."

Toată această lămurire pe care a dat-o Īmpăratul păcătoşilor, are de asemenea două īnţelesuri - unul de suprafaţă şi unul de adāncime - la fel ca şi īn prima situaţie, cānd era vorba de cei drepţi. Păcătoşii şi-au īntunecat mintea, şi-au īnvārtoşat inima şi aveau gānduri rele faţă de fraţii lor de pe pămānt, care erau flămānzi şi īnsetaţi, goi, bolnavi şi lipsiţi de libertate. Cu minţile lor greoaie, ei nu erau īn stare să īnţeleagă faptul că Hristos īi chema la milostenie prin fraţii lor săraci şi care se aflau īn suferinţă. Inimile lor īnvārtoşate nu se puteau īnmuia de lacrimile altora. Nici exemplul lui Hristos şi cel al sfinţilor Săi nu le puteau schimba sufletele lor cu scopurile cele rele, īn suflete cu scopurile cele bune, şi să săvārşească binele. Şi astfel, fiind nemilostivi faţă de Hristos prin fraţii lor, ei erau nemilostivi faţă de Hristos. Ei dinadins nimiceau toate gāndurile curate de īndată ce se formau, īnlocuindu-le cu gānduri necurate şi hulitoare; ei tăiau de la rădăcină toate simţămintele alese din inimile lor, de īndată ce se īnfiripau, īnlocuindu-le cu nemilostivire, patimă şi iubirea de sine; cu grabă şi cu hotărāre ei şi-au īnăbuşit fiecare dorinţă de a face un lucru bun, care s-a īnfiripat īn sufletele lor - urmānd poruncile lui Dumnezeu - şi īn locul lor şi-au stārnit dorinţa de a face rău oamenilor, şi de a păcătui spre mānierea lui Dumnezeu. Şi astfel fratele cel mai mic al lui Hristos, care se afla īn ei - cu alte cuvinte, omul cel drept din ei - a fost răstignit, omorāt şi īngropat şi Goliat cel īntunecat la culoare, pe care īl hrăniseră ei - adică omul cel nedrept din ei, sau chiar diavolul īnsuşi - a rămas biruitor pe cāmpul de luptă.

Ce poate face Dumnezeu cu unii ca aceştia? Īi poate primi īn Īmpărăţia Sa pe unii ca aceştia, care au izgonit cu totul această Īmpărăţie din ei? Īi poate chema la El pe cei care au smuls din rădăcină toată asemănarea cu Dumnezeu şi care s-au arătat, atāt īn ascuns īn inimile lor, cāt şi deschis īn faţa lumii, a fi vrăjmaşii lui Dumnezeu şi slugile diavolului? Nu; prin libera lor alegere, ei s-au făcut supuşii diavolului şi, la Judecata de Apoi, Judecătorul īi va trimite să ţină tovărăşie celor cu care, īn timpul vieţii s-au īntovărăşit īn chip deschis - īn focul cel veşnic, pregătit pentru diavol şi slujitorii săi. Īndată după aceasta, acea judecată care va fi cel mai mare şi totuşi cel mai scurtă din istoria lumii zidite, va ajunge la capăt. Şi vor merge aceştia (păcătoşii) la osāndă veşnică, iar drepţii la viaţă veşnică. Viaţa şi chinuirea se īmpotrivesc aici una celeilalte. Acolo unde se află viaţă nu se află chinuire; acolo unde se află chinuire nu se află viaţă. Cu adevărat, īmplinirea vieţii īnlătură chinuirea. Īmpărăţia cea cerească dă īmplinire vieţii,īn timp ce existenţa diavolului aduce chinuire şi numai chinuire, fără viaţă, care vine de la Dumnezeu. Vedem īn această viaţă pămāntească, cum sufletul omului celui păcătos, care are īn el puţină viaţă (adică puţină Dumnezeire), este plin de mai multă chinuire decāt sufletul omului celui drept, care are mai multă viaţă īn el (adică mai multă Dumnezeire). După cum s-a spus bine īn vremuri străvechi: "Nelegiuitul se chinuieşte īn toate zilele vieţii sale. glasuri īngrozitoare fac larmă īn urechile lui. el nu mai nădăjduieşte să iasă din īntuneric şi īşi simte capul mereu sub sabie. zbuciumul şi tulburarea īl strāng la mijloc şi se aruncă asupra-i gata de īmpresurare, fiindcă a īndrăznit să-şi īndrepte māna īmpotriva lui Dumnezeu." (Iov 15:20-25). Aşadar, la vremea aceea, va fi pe pămānt marea chinuire pentru păcătos. Şi păcătosul īndură greu pīnă şi suferinţa cea mai mică din viaţa aceasta, faţă de omul cel drept, căci numai cel care are viaţa īn sine poate īndura chinuirea, poate nesocoti suferinţa şi poate trece peste tot răul din lume, şi se poate bucura. Viaţa şi bucuria nu se pot despărţi. Chiar Iisus Hristos spune celor drepţi, pe care lumea īi osāndeşte, īi prigoneşte şi le aduce ocări: "Bucuraţi-vă şi vă veseliţi!" (Matei 5:12).

Toată viaţa noastră pămāntească este numai o umbră palidă a vieţii - a vieţii adevărate, a vieţii īntregi - īn Īmpărăţia lui Dumnezeu, tot aşa cum īntreaga suferinţă de pe pămānt este numai o umbră ştearsă a chinuirii īngrozitoare a păcătoşilor din iad. (Īn Apophtegmata Patrum [colecţia īn ordine alfabetică a zicerilor Părinţilor Pustiei], am citit: Ei au īntrebat pe un oarecare bătrān mare: "Părinte, cum răbdaţi asemenea munci cu atāta răbdare?" Bătrānul a răspuns: "Toată munca mea din viaţa aceasta nu este nici măcar cāt o singură zi de chinuire.") Viaţa pe pămānt - oricāt de minunată ar putea fi - este amestecată cu suferinţă, pentru că aici nu există nici o īmplinire a vieţii; īntrucāt suferinţa de pe pămānt - oricāt de mare ar putea fi - este amestecată cu viaţă. Dar, la Īnfricoşătoarea Judecată, viaţa va fi separată de chinuire. Şi una şi cealaltă vor fi veşnice. Īnţelegerea noastră omenească nu poate să priceapă ce īnseamnă această veşnicie. Cel care va avea bucuria de a vedea o clipă faţa lui Dumnezeu, i se va părea ca şi cum ar fi durat mii de ani; şi cel care va fi chinuit o clipă de către diavolul īn iad, i se va părea că sunt mii de ani. Pentru că timpul nu va mai fi aşa cum īl cunoaştem noi - zi după noapte şi noapte după zi - ci atunci va fi o zi deosebită pe care Domnul singur o ştie (Zaharia 14:7; cf. Apocalipsa 22.5). Nu va mai fi nici un alt soare decāt numai Dumnezeu, şi acest soare nu va răsări şi nu va apune, ca veşnicia să se numere īn zile, aşa cum se socoteşte timpul acum. Binecuvāntaţii vor socoti veşnicia īn termenii bucuriei lor şi păcătoşii chinuiţi vor socoti timpul īn termenii chinuirilor lor.

Prin urmare, Domnul nostru Iisus Hristos a vorbit īn felul acesta despre ultimul şi cel mai mare eveniment care urmează să aibă loc īn timp, la capătul veacurilor şi īn veşnicie. Si noi credem că toate acestea se vor īntāmpla īntocmai, mai īntāi pentru că toate celelalte preziceri pe care le-a făcut Hristos s-au īntāmplat īntocmai şi, īn al doilea rānd, pentru că El este cel mai mare prieten al nostru şi adevărat Iubitor al omenirii - şi īn iubirea desăvārşită nu există falsitate sau eroare. Iubirea desăvārşită conţine adevărul desăvārşit. Dacă toate acestea nu urmau să se īntāmple, El nu ne-ar fi spus despre acestea. Dar El nu ne-a spus despre aceasta pentru a-Şi demonstra cunoştinţele Sale īn faţa oamenilor. Nu; El nu a căutat mărire la oameni (Ioan 5:41). El a spus totul pentru māntuirea noastră. Cel ce are īnţelegere şi care Īl mărturiseşte pe Domnul Hristos īşi poate da seama că trebuie să ştie aceasta pentru a se māntui. Pentru că Domnul nu a făcut nimic, nici nu a rostit vreun cuvānt, nici nu a īngăduit să I se īntāmple ceva īn timpul vieţii Sale pe pămānt care să nu fie pentru māntuirea noastră.

De aceea să fim īnţelepţi şi cu dreaptă socoteală, păstrānd īntotdeauna īnaintea ochilor noştri duhovniceşti chipul Īnfricoşătoarei Judecăţi. Acest chip a īntors deja mulţi păcătoşi de pe calea pierzării pe calea māntuirii. Vremea noastră este scurtă şi cānd se va sfārşi nu va mai exista pocăinţă. Īn acest timp scurt, prin viaţa noastră, noi trebuie să luăm o hotărāre care va fi hotărātoare pentru noi īn veşnicie: vom fi aşezaţi la dreapta, sau la stānga Īmpăratului slavei? Dumnezeu ne-a dat o sarcină mică şi simplă, dar răsplata şi pedeapsa sunt imense, mergānd dincolo de puterea omului de a spune aceasta prin cuvinte.

Atunci să nu mai pierdem nici măcar o singură zi, pentru că fiecare zi poate să fie ultima şi poate fi hotărātoare; fiecare zi poate aduce pierirea acestei lumi şi zorile Zilei celei īndelung aşteptate. (Sfāntul Grigorie Dialogul spune: "Stă scris: `Nu ştiţi, oare, că prietenia lumii este duşmănie faţă de Dumnezeu'?" [Iacov 4:4]. Īnseamnă că cel care nu se bucură la apropierea sfārşitului lumii, arată că el este prietenul acesteia, şi de aceea el este vrăjmaşul lui Dumnezeu. Dar aceste gānduri sunt departe de credincioşi, de cei ce ştiu prin credinţă că mai există şi o altă viaţă şi pe care o doresc cu adevărat." [Omilii la Evanghelie, Cartea I, Omilia 1: Despre semnele sfārşitului lumii]).

Poate că nu ne vom ruşina īn Ziua Māniei Domnului; īnaintea Domnului şi īnaintea mulţimilor de īngeri ai Săi şi a multor bilioane de oameni drepţi şi sfinţi. Poate că nu vom fi alungaţi pentru veşnicie de Domnul şi de īngerii şi sfinţii Săi şi de rudeniile şi prietenii noştri, care se vor afla de-a dreapta. Dar, īmpreună cu mulţimile nenumărate şi strălucitoare de īngeri şi de oameni drepţi, să cāntăm laude de bucurie şi de biruinţă: "Sfānt, Sfānt, Sfānt Domnul Savaot! Aliluia!" Dimpreună cu toate cetele cereşti să-L slăvim pe Domnul şi Māntuitorul nostru, Fiul, Cel Unul născut, īmpreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfānt - Treimea cea de o fiinţă şi nedespărţită, īn vecii vecilor. Amin.

emil

Advanced Member

• Membru Deplin
  • 831 Posturi:
PREDICA LA DUMINICA INFRICOSATEI JUDECATI – DESPRE ANTIHRIST SI SFARSITUL LUMII - SF.IOAN MAXIMOVICI

“Astăzi suntem īn Săptămāna īnfricoşatei Judecăţi şi este firesc să vorbim despre īnfricoşata Judecată şi despre semnele sfārşitului lumii. Nimeni nu cunoaşte ziua aceea, afară de Dumnezeu-Tatăl, dar semnele apropierii ei sunt date şi īn Evanghelie, şi īn Apocalipsa Sfāntului Apostol Ioan Teologul. Apocalipsa vorbeşte despre evenimentele sfārşitului lumii şi despre īnfricoşata Judecată cu precădere īn simboluri şi īn ghicitură, dar Sfinţii Părinţi au tālcuit-o şi există o tradiţie autentică a Bisericii care ne vorbeşte şi despre semnele apropierii sfārşitului lumii, şi despre Judecata de Apoi.

Īnainte de sfārşitul vieţii pe pămānt vor fi tulburare, războaie, frămāntări civile, foamete, cutremure. Oamenii vor suferi de spaimă, vor muri de aşteptarea nenorocirilor (Luca 21, 26). Nu va fi nici viaţă, nici bucuria vieţii, ci o stare chinuitoare de pierdere a legăturii cu viaţa. Dar nu se va pierde numai legătura cu viaţa, ci şi cu credinţa; şi Fiul omului, venind, va găsi oare credinţă pe pămānt? (Luca 18, 8). Oamenii vor fi māndri, vor fi nemulţumitori, vor respinge Legea lui Dumnezeu: alături de pierderea legăturii cu viaţa, va slăbi şi morala. Binele va slăbi şi răul va creşte.

Despre aceste vremuri vorbeşte şi Sfāntul Apostol Ioan Teologul īn lucrarea sa insuflată de Dumnezeu, numită Apocalipsa. El īnsuşi mărturiseşte c㠄a fost īn Duh“, ceea ce īnseamnă că īnsuşi Duhul Sfānt era īn el cānd i s-au descoperit īn diferite imagini simbolice destinele Bisericii şi ale lumii; de aceea, Apocalipsa este o descoperire a lui Dumnezeu. El prezintă destinul Bisericii īn chipul unei femei care se ascunde īn acele zile īn pustie: ea nu se arată īn viaţă, aşa cum se īntāmplă acum īn Rusia.

Īn realitate, vor avea importanţă hotărātoare forţele care pregătesc venirea lui Antihrist. Antihrist va fi un om, iar nu diavolul īntrupat. Cuvāntul „anti” īnseamn㠄vechi” sau „īn loc de” sau „īmpotrivă“. Acel om doreşte să fie īn locul lui Hristos, să ocupe locul Său şi să aibă ceea ce ar trebui să aibă Hristos. El doreşte să aibă aceeaşi putere de fascinaţie şi aceeaşi stăpānire asupra īntregii lumi. El va primi acea putere īnainte de pieirea sa şi a īntregii lumi. El īl va avea ca ajutor pe un mag care prin puterea falselor minuni īi va īmplini voia şi-i va ucide pe cei ce nu recunosc stăpānirea lui Antihrist. Īnainte de moartea lui Antihrist vor apărea doi drepţi, care īl vor da īn vileag. Magul īi va omorī şi timp de trei zile trupurile lor vor rămāne neīngropate. Aceasta va fi cea mai mare jubilare a lui Antihrist şi a tuturor slujitorilor lui. Dar, deodată, acei drepţi vor īnvia şi toată oştirea lui Antihrist va fi īn mare tulburare şi se va īngrozi, iar Antihrist va cădea deodată mort, omorāt de puterea Duhului.

Dar ce se ştie despre omul-Antihrist? Originea lui exactă nu se cunoaşte. Tatăl este cu totul necunoscut, iar mama este o femeie stricată care se dă drept fecioară. El va fi evreu din seminţia lui Dan. Pentru aceasta avem semn că Iacov, murind, a spus că printre urmaşii săi “Dan va fi şarpe la drum, viperă la potecă, īnveninānd piciorul calului, ca să cadă călăreţul” (Facerea 49, 17). Aceasta ne indică metaforic că el va acţiona prin viclenie şi răutate. Ioan Teologul vorbeşte īn Apocalipsă despre māntuirea fiilor lui Israel, că īnainte de sfārşitul lumii o mulţime de evrei se vor īntoarce la Hristos, dar din şirul seminţiilor māntuite lipseşte seminţia lui Dan.

Antihrist va fi foarte inteligent şi va şti cum să se poarte cu oamenii. Va fi fermecător şi prietenos. Filozoful Vladimir Soloviov[1] a lucrat mult ca să-şi īnchipuie venirea şi personalitatea lui Antihrist. El a folosit minuţios toate materialele existente pe această temă, nu numai ale Sfinţilor Părinţi, ci şi textele musulmane, şi a creionat acest tablou tulburător. Pānă la venirea lui Antihrist īn lume, venirea lui este deja pregătită. „Taina lucrează deja” şi forţele care-i pregătesc apariţia se luptă, īn primul rānd, īmpotriva īmpărăţiei legiuite. Sfāntul Apostol Pavel spune că Antihrist nu poate apărea pānă nu va fi īndepărtat „cel care o īmpiedic㔠(II Tes. 2, 7). Sfāntul Ioan Gură de Aur tālcuieşte c㠄cea care o īmpiedic㔠este stăpānirea legiuită cinstitoare de Dumnezeu. Această stăpānire se luptă cu răul. „Taina” care lucrează īn lume nu doreşte aceasta, nu doreşte lupta cu răul prin mijloacele forţei: dimpotrivă, ea doreşte stăpānirea fărădelegii şi cānd o va obţine, nimic nu va mai īmpiedica venirea lui Antihrist. El nu va fi doar inteligent şi fermecător, dar va fi milostiv, va face acte de caritate şi fapte bune pentru īntărirea stăpānirii sale. Iar cānd şi-o va īntări īntr-atāt, īncāt īl va recunoaşte īntreaga lume, atunci īşi va arăta faţa. Capitala pe care o va alege va fi Ierusalimul, pentru că aici Māntuitorul Şi-a descoperit īnvăţătura dumnezeiască şi Persoana, aici īntreaga lume a fost chemată să guste fericirea binelui şi a māntuirii. Dar lumea nu L-a primit pe Hristos şi L-a răstignit la Ierusalim. Īn timpul lui Antihrist, Ierusalimul va deveni capitala lumii, care i-a recunoscut stăpānirea.

Atingānd culmile puterii, Antihrist le va cere oamenilor să-l recunoască drept cel ce a obţinut ceea ce nici o altă putere pămānteană şi nimeni nu a mai obţinut vreodată şi va pretinde īnchinare ca unei fiinţe supreme, ca unui dumnezeu. Vladimir Soloviov descrie foarte bine caracterul activităţii lui Antihrist, ca a unui conducător de rang īnalt. El le va face pe plac tuturor, cu condiţia ca aceştia să recunoască supremaţia puterii sale. El va crea condiţii de viaţă Bisericii, īi va īngădui să slujească, va promite că va construi biserici splendide, cu condiţia recunoaşterii lui ca „fiinţă suprem㔠şi ca lumea să i se īnchine. Va avea o ură personală faţă de Hristos. Va trăi din această ură şi se va bucura de lepădarea oamenilor de Hristos şi de Biserică.

Va fi o apostazie generală şi, pe deasupra, mulţi episcopi vor trăda credinţa, iar ca justificare, vor arăta spre starea strălucită a Bisericii. Căutarea compromisului va fi atitudinea caracteristică a oamenilor. Fermitatea mărturisirii va dispărea. Oamenii vor căuta cu asiduitate să-şi motiveze căderea, iar răul, ca o moleşeală malignă, va susţine această stare generală. Oamenii vor avea obişnuinţa lepădării de dreptate, a dulceţii compromisului şi a păcatului. Antihrist va īngădui oamenilor totul, numai ca ei „căzānd īn faţa lui, să i se īnchine“. Nu este o atitudine nouă faţă de oameni: şi īmpăraţii romani erau gata să le redea libertatea creştinilor cu condiţia ca ei să le recunoască divinitatea şi suprema putere divină şi īi chinuiau doar pentru că ei mărturiseau c㠄Domnului Dumnezeului tău să te īnchini şi Lui Singur să-i slujeşti” (Matei 4, 9-10). Īntreaga lume i se va supune şi atunci el īşi va descoperi faţa şi ura faţă de Hristos şi de creştinism. Sfāntul Ioan Teologul spune că toţi cei ce i se vor īnchina vor avea un semn pe frunte şi pe māna dreaptă. Nu se ştie dacă aceasta va fi cu adevărat un semn pe trup sau este o exprimare simbolică a faptului că oamenii vor recunoaşte şi cu mintea necesitatea īnchinării la Antihrist şi că īntreaga lor voinţă īi va fi supusă, īn timpul unei astfel de supuneri totale a īntregii lumi – şi cu voinţa, şi cu conştiinţa - vor apărea cei doi drepţi de care am amintit, care vor propovădui fără teamă credinţa şi īl vor da īn vileag pe Antihrist. Sfānta Scriptură spune că īnainte de venirea Māntuitorului vor apărea dou㠄sfeşnice“, doi „măslini arzători“, „doi drepţi“. Pe aceştia Antihrist īi va omorī cu puterile magului. Cine sunt drepţii aceştia? După Predania Bisericii, sunt cei doi drepţi care nu au gustat moartea: profetul Ilie şi profetul Enoh. Există o proorocire că aceşti drepţi Care nu au gustat moartea o vor gusta pentru trei zile, iar peste trei zile vor īnvia. Moartea lor va fi o mare bucurie pentru Antihrist şi pentru slugile lui. Īnvierea lor de peste trei zile īi va aduce īntr-o stare de nespusă groază, de īnfricoşare şi tulburare. Atunci va veni sfārşitul lumii.

Sfāntul Apostol Petru spune că prima lume a fost creată din apă şi a pierit prin apă. „Din ap㔠este tot un simbol al haosului masei fizice, şi a pierit prin apa potopului. Iar lumea de azi este păstrată pentru foc (II Petru 3, 5-7). “Pămāntul şi lucrurile de pe el se vor mistui” (II Petru 3, 10), toate stihiile se vor aprinde. Această lume de acum va pieri īntr-o singură clipă, īntr-o clipă totul se va schimba. Şi se va arăta semnul Fiului lui Dumnezeu – adică semnul Crucii, īntreaga lume care sa supus de bunăvoie lui Antihrist „va plānge“. Totul s-a sfārşit. Antihrist a fost omorāt. Este sfārşitul īmpărăţiei sale, a luptei cu Hristos. Este sfārşitul şi vremea răspunsului pentru īntreaga viaţă, răspuns dat Adevăratului Dumnezeu. Atunci, din munţii Palestinei va apărea chivotul Legii: profetul Ieremia ascunsese chivotul şi Focul sacru īntr-o adāncă fāntānă. Cānd din acea fāntānă a fost luată apă, ea s-a aprins. Dar chivotul nu a fost găsit.

Cānd privim acum la viaţa din jur, cei ce pot vedea văd că tot ce a fost prezis despre sfārşitul lumii se īmplineşte. Cine este, dar, acest om, Antihrist? Sfāntul Ioan Teologul īi dă īn mod simbolic numele 666, dar toate īncercările de a īnţelege acest īnsemn au fost zadarnice. Īn viaţa contemporană putem avea o viziune destul de clară despre posibilitatea arderii lumii, cānd „toate stihiile se vor aprinde“. Această viziune ne-o oferă fisiunea atomului. Sfārşitul lumii nu īnseamnă distrugerea ei, ci schimbarea ei. Totul se va schimba deodată, īntr-o clipită. Morţii vor īnvia īn trupuri noi: vor fi trupurile lor, dar īnnoite, aşa cum Māntuitorul a īnviat īn trupul Său, care purta urmele rănilor şi ale suliţei, dar avea īnsuşiri noi şi, īn acest sens, era un trup nou. Nu se ştie clar dacă va fi un trup nou cu totul sau va fi trupul cu care omul a fost creat. Şi Se va arăta Domnul īn slavă, pe nor. Cum īl vom vedea? Cu ochii duhului. Şi acum, īnainte de moarte drepţii văd īn jurul lor ceea ce ceilalţi oameni nu văd.

Trāmbiţele vor suna cu putere. Ele vor suna īn suflete şi īn conştiinţe. Totul se va limpezi īn conştiinţa omului. Proorocul Daniel, vorbind despre Judecata de Apoi, povesteşte despre un Bătrān Judecător aşezat pe tron, īn faţa căruia este un rāu de foc. Focul este elementul curatitor. Focul mistuie păcatul, īl arde şi dacă păcatul s-a altoit de sufletul omului, atunci īl mistuie şi pe om. Acest foc se va aprinde īnlăuntrul omului: văzānd Crucea, unii se vor bucura iar alţii vor cădea īn disperare, se vor tulbura, se vor īngrozi. Astfel, oamenii se vor despărţi dintr-o dată: īn relatarea evanghelică unii se aşază la dreapta, īn faţa Judecătorului, iar alţii la stānga: i-a despărţit conştiinţa, īnsăşi starea sufletească a omului īl aruncă īntr-o parte sau īn cealaltă, la dreapta sau la stānga. Cu cāt mai sārguincios şi mai insistent a năzuit omul spre Dumnezeu īn viaţa sa, cu atāt mai mare īi va fi bucuria cānd va auzi cuvāntul: „Veniţi la Mine, binecuvāntaţilor!” şi, dimpotrivă, aceleaşi cuvinte vor stārni focul groazei şi al chinului celor care nu L-au dorit, L-au evitat ori chiar s-au luptat cu El sau L-au hulit īn timpul vieţii.

Judecata de Apoi nu cunoaşte martori sau listă de protocol. Totul este scris īn sufletele oamenilor şi aceste īnsemnări, aceste „cărţi” se vor deschide. Totul se va descoperi tuturor şi fiecăruia īn parte, şi starea sufletească a omului īl va face să meargă la dreapta sau la stānga. Unii, la bucurie, alţii la chin. Cānd se vor deschide „cărţile”, toţi vor īnţelege limpede că rădăcinile tuturor viciilor sunt īn sufletul omului. Iată beţivul, desfrānatul: cānd moare trupul, unii cred că moare şi păcatul. Nu e aşa, īn suflet exista o īnclinaţie, pentru suflet păcatul era dulce. Şi dacă nu s-a pocăit de păcatul respectiv, dacă nu s-a eliberat de el, sufletul va veni la Judecata de Apoi cu aceeaşi dorinţă a dulceţii păcatului şi niciodată nu īşi va satisface dorinţa. Va suferi de ură şi de răutate. Şi aceasta e o stare infernală. „Gheena de foc” este focul lăuntric, este flacăra viciului, flacăra neputinţei şi a răutăţii şi aici va fi „plānsul şi scrāşnirea dinţilor” răutăţii neputincioase”.

(Sfāntul Ioan Maximovici, “Predici si īndrumari duhovnicesti“, Editura Sophia, Bucuresti, 2001)

emil

Advanced Member

• Membru Deplin
  • 831 Posturi:
Predică īn Duminica Īnfricoșatei Judecăți (Lăsatului sec de carne) - Sfāntul Ignatie Briancianinov

Va veni Fiul Omului īntru slava Sa (Matei 25, 31).

Iubiţi fraţi! Nu de mult L-am văzut pe Domnul nostru Iisus Hristos născāndu-Se īn peşteră, īnfăşat cu scutece, culcat īn iesle, primind asupra Sa o dată cu omenitatea toate neputinţele omeneşti, afară de păcat; nu de mult L-am văzut prigonit de Irod, fugind de sabia ucigaşilor īn Egipt, īntorcāndu-Se īn Iudeea, necutezānd să rămānă īn ea, sălăşluindu-Se īn Nazaret – cetate săracă şi de puţină īnsemnătate a lipsitului de strălucire ţinut galilean, primind botez deopotrivă cu cei care aveau nevoie de botez, propovăduind pocăinţa şi venirea īmpărăţiei cerurilor.

Nu de mult am văzut acestea, şi ne pregătim de o nouă vedere duhovnicească, de o nouă şi cāt se poate de uimitoare privelişte. Spre a ne face vrednici pe cāt e cu putinţă omului de această privelişte, ne apucăm de curăţirea ochilor duhovniceşti – minţii şi inimii – prin nevoinţa postului. Ne apucăm să subţiem prin mijlocirea nevoinţei postului trupul nostru, pentru ca această catapeteasmă care acoperă firea noastră duhovnicească să nu fie peste măsură de groasă şi cu neputinţă de pătruns, să nu ne īmpiedice să privim cu cuvenita curăţie, credinţă şi străpungere spre Māntuitorul nostru, Cel ce S-a răstignit pentru noi, stricānd pe cruce zidul cel din mijloc al despărţirii dintre noi şi Dumnezeu (Efeseni 2,14).

Şi ne mai aşteaptă īncă o privelişte īnfricoşătoare, o īntāmplare cāt se poate de īnspăimāntătoare: cea de-a doua venire pe pămānt a Domnului nostru Iisus Hristos.Pe cea dintāi o putem vedea prin pomenirea plină de evlavie, cea de-a doua ne este īnfăţişată de Cuvāntul lui Dumnezeu īn culorile cele mai vii şi mai puternice. Această privelişte are putere să cutremure īn chip māntuitor sufletul nostru cu frica lui Dumnezeu, să ne trezească din adānca nepăsare faţă de soarta noastră veşnică īntocmai ca dintr-un somn adānc, cu care ne-a adormit viaţa noastră trupească.

Va veni Fiul Omului īntru slava Sa. Preaplină de adāncă, statornică smerenie este prima venire a Domnului nostru pe pămānt şi petrecerea Lui pe el. Domnul nu a băgat īn seamă nimic din ce cinsteşte şi preţuieşte mult lumea. El n-a binevoit a Se arăta īntru strălucirea răsunătoare a slavei pămānteşti; nu a binevoit a Se arăta īn mijlocul zarvei prăznuirilor şi săltărilor. El a venit pe pămānt ca īntr-o ţară unde au fost surghiuniţi călcătorii poruncii lui Dumnezeu; El a rămas şi a lucrat īn ea ca īntr-o ţară a amărăciunilor, unde au fost aruncaţi din raiul cel īnalt cei care au călcat īn rai porunca lui Dumnezeu; El a rămas şi a lucrat īn ea ca Răscumpărător al celor căzuţi, făcāndu-Se părtaş al tuturor nenorocirilor care au ajuns omenirea călcătoare de lege. Şi a fost ca unul dintre săraci, călcaţi de oameni īn picioare. Şi a fost străin, neavānd unde să-Şi plece capul. Şi a fost prigonit, acoperit de ocări; şi a răsplătit fără īncetare cu bine pentru rău: că Fiul Omului n-a venit să piardă sufletele oamenilor, ci să māntuiască (Luca 9, 56). Şi-a sfārşit viaţa Sa pămāntească printr-o moarte chinuitoare şi de ocară, moartea nelegiuiţilor, moartea robilor, care nici īn felul de a muri nu aveau aceleaşi drepturi cu cetăţenii lumii. Aşa a fost prima venire pe pămānt a Fiului lui Dumnezeu.

Va fi, la vremea sa, şi o a doua venire a Lui la noi: va veni Fiul Omului, Care e totodată şi Fiul lui Dumnezeu, īntru slava Sa. Cea dintāi venire a Lui a fost venire de Răscumpărător, Care S-a supus tuturor neputinţelor omeneşti, luāndu-Le asupra Sa pentru a le nimici prin Sine; cea de-a doua venire va fi venire de Judecător pentru a primi socoteală de la omenire pentru purtarea ei faţă de dumnezeiasca răscumpărare pe care Dumnezeu i-a dăruit-o.

Va veni Fiul Omului īntru slava Sa, şi toţi sfinţii īngeri cu Dānsul, atunci va şedea pe scaunul slavei Sale: şi se vor aduna īnaintea Lui toate limbile, ca să se īnfăţişeze Lui la judecată faptele lor şi să primească de la El răsplată sau pedeapsă, după cuviinţă.

Primind veste că urmează să vină vreun dregător sau judecător pămāntesc, luăm toate măsurile ca să aducem lucrurile noastre īn rānduiala cuvenită şi să merităm īncuviinţarea celui ce va veni: cu atāt mai mult trebuie să ne īngrijoreze judecata lui Hristos, la care se va hotărī soarta veşnică a fiecăruia dintre noi. Judecătorul e īnfricoşător, nespus de īnfricoşător: īnfricoşător prin măreţie, īnfricoşător prin atotputernicie, īnfricoşător fiindcă pătrunde īn adāncurile duhului omenesc şi nici un gānd omenesc de taină, nici un simţămānt, oricāt de subţire, nu īi rămān ascunse. Loc de īndreptăţire la judecata Lui nu va fi: nu se va īndreptăţi īnaintea Lui nu doar cel omorāt cu păcatul, ci şi tot cel viu cu viaţa dreptăţii (Ps. 142, 2).

Tu vei birui, strigă īntāmpināndu-L deja pe Judecătorul ce vine Prorocul insuflat de Sus, cānd vei judeca Tu! (Ps. 50, 5) Cutremur īi va cuprinde pe toţi oamenii cānd vor sta īnaintea feţei Judecătorului. Se vor cutremura păcătoşii de deznădejde, de aşteptarea chinurilor ce le stau īnainte, de neobişnuita frică pe care o va pricinui īn ei schimbarea cu care se va schimba atunci īntreaga lume. Ei vor striga munţilor şi stāncilor: Cădeţi peste noi şi ne ascundeţi pe noi de către faţa Celui ce şade pe scaun şi de mānia Mielului: că a venit ziua cea mare a māniei Lui, şi cine va putea să stea? (Apoc. 6, 16-17). Se vor cutremura şi vor da slavă lui Dumnezeu, cu toate că va fi prea tārziu. Cātă vreme Făcătorul a aşternut acoperămāntul smereniei peste slava Sa cea neapropiată şi cu neputinţă de īndurat, numai atunci a putut făptura să aibă stăpānire peste gāndurile şi simţămintele sale, să rostească după bunul plac cuvānt şi să făptuiască ceea ce vrea: iar cānd Făcătorul Se va arăta īntru slava Sa, libertatea făpturii va pieri īnaintea măririi slavei Lui, īntocmai cum īn īmprejurări deosebite această libertate, rămānānd īnsuşire a noastră, este ca şi nimicită de puterea īmprejurărilor.

Cei mai īnverşunaţi duşmani ai Domnului, īnsuşi Sinedriul, care L-a răstignit şi L-a urāt cu ură de moarte, va striga slavoslovie īntāmpināndu-L pe Judecător, cum i-a şi prezis Domnul:

Veţi vedea pe Fiul Omului şezānd de-a dreapta puterii şi venind pe norii cerului (Matei 26, 64).

Că zic vouă: de acum nu Mă veţi mai vedea pānă cānd veţi zice: bine este cuvāntat Cel ce vine īntru numele Domnului (Matei 23, 39).

Se vor cutremura şi drepţii de nemăsurata slavă a Judecătorului Ce Se va arăta: ei īşi vor privi dreptăţile, şi acestea li se vor īnfăţişa īn lumina Dreptăţii Celei preaīnalte, ca zdrenţele vechi ale săracilor: īn dreptăţile lor ei nu vor vedea chezăşie că vor primi milă, şi vor aştepta milă doar de la nesfārşita milă a lui Dumnezeu, īnşişi īngerii lui Dumnezeu se vor tulbura şi īnfricoşa de descoperirea īntru mărirea Sa a lui Dumnezeu (Luca 21, 27), Care toată judecata a dat-o Fiului, ca toţi să cinstească pe Fiul precum cinstesc pe Tatăl (Ioan 5, 22-23). Firea materială nesimţitoare nu va suferi privirea Fiului lui Dumnezeu: Cerul se va īnfăşură ca un sul, tot muntele şi tot ostrovul din locurile sale se vor mişca (Apoc. 6, 14).

La judecata lui Hristos se va cere de la om, īn vederea īndreptăţirii sale, milostivirea, ca arătare lucrătoare a dragostei – şi va merita milă numai milostivirea, ca dovadă prin fapte a dragostei. Milă voiesc, iar nu jertfă (Matei 9, 13), a vestit īnfricoşătorul şi nemitarnicul Judecător Care va să vină.

Milostivirea va agonisi īndreptăţire celor ce au iubit-o, iar pe cei ce au lepădat-o īi va da osāndirii. Ea cu īndrăznire īi va duce şi īi va īnfăţişa īnaintea Domnului pe toţi fiii săi. Ea īi va aduce īnaintea Domnului pe cei care au săvārşit-o cu lucrul: care au săturat pe fraţii cei flămānzi, au primit īn casele lor pe cei străini, au īmbrăcat pe cei goi, au cercetat pe cei bolnavi şi īnchişi īn temniţe.

Milostivirea īi va aduce īnaintea lui Hristos pe cei ce au făcut-o tainic īn sufletele lor şi au miluit pe aproapele, păzindu-se a-l osāndi pentru poticnirile lui, iertāndu-i jignirile şi necazurile pricinuite, dāndu-i īn schimbul blestemului binecuvāntare şi īn schimbul faptelor rele, facere de bine.

Milostivirea īi va aduce īnaintea lui Hristos pe acei păstori ai Bisericii care au dat fraţilor lor māncarea cea nestricăcioas㠖 Cuvāntul lui Dumnezeu, care pe cei despuiaţi de către păcat i-au īmbrăcat īn hainele virtuţilor, au dat doctorie duhovnicească celor bolnavi cu sufletele şi cu īndelungă răbdare au cercetat spre zidire pe cei īnchişi īn temniţele necredinţei sau rătăcirii īntunecate.

Milostivirea īi va aduce īnaintea lui Hristos pe monahii smeriţi, care au dobāndit cunoaşterea tainică şi fiinţială a lui Hristos Care trăieşte īn ei, au flămānzit cu fericita foame de dreptatea evanghelică, au sārguit să se īmbrace īntru cuvioşie şi sfinţenie, s-au curăţat de cele mai subţiri boli ale omenirii – īmpătimirile acestei vieţi, şi prin aceasta au agonisit libertatea evanghelică.

Milostivirea īi va aduce īnaintea lui Hristos şi pe cei care au putut să arate milă doar faţă de ei īnşişi, cercetāndu-se prin cercetarea de sine şi slobozindu-se de sărăcie, de boală, de temniţa păcatului prin pocăinţă. Pocăinţa este cu neputinţă pentru inima īmpietrită: pentru ca inima să se īnmoaie, trebuie să se umple de īmpreună-pătimire şi milostivire faţă de starea sa căzută de păcătoşenie. Cānd inima este cuprinsă şi umplută cu prisosinţă de milostivire, numai atunci devine īn stare de pocăinţă; numai atunci poate, părăsind osāndirea aproapelui, să se īntoarcă spre vederea de sine şi, osāndindu-se pe sine īn chip māntuitor, să pună pe rănile sale doctoria pocăinţei. Hristos i-a răscumpărat prin Sine pe toţi oamenii īndeobşte şi pe fiece om īn parte. Omul care este īn stare de milă numai faţă de sine īnsuşi şi va face această milă, hrănind cu Cuvāntul lui Dumnezeu sufletul său flămānd, adăpāndu-l cu simţăminte care vin de la Sfāntul Duh, ferindu-l de pierzătoarea colindare prin feluritele chipuri ale păcatului, aducāndu-l īn casa cucerniciei şi virtuţii, īmbrăcāndu-l cu fapte bune, vindecānd păcatele dinainte prin mărturisirea lor şi lucrarea potrivnică lor, scoţāndu-se din temniţa cugetării şi stării trupeşti īntru īnţelegerea şi starea duhovniceasc㠖 acela va fi socotit ca şi cum ar fi făcut toate acestea īnsuşi Domnului Iisus Hristos.

Milostivirea īi va aduce pe toţi lucrătorii săi īn faţa lui Hristos şi le va mijloci de la Hristos milă şi fericire veşnică.

Veniţi, le va spune El, binecuvāntaţii Tatălui Meu, moşteniţi īmpărăţia care este gătită vouă de la īntemeierea lumii: că am flămānzit şi Mi-aţi dat de am māncat, am īnsetat şi Mi-aţi dat de am băut, străin am fost şi M-aţi primit, gol şi M-aţi īmbrăcat, bolnav am fost şi M-aţi cercetat, īn temniţă am fost şi aţi venit la Mine… Amin zic vouă: īntru cāt aţi făcut unuia dintr-acesti fraţi ai Mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut (Matei 25, 34-36, 40).

Nu sunt cunoscute ziua şi ceasul īn care Fiul lui Dumnezeu va curma viata lumii venind la Judecată; nu sunt cunoscute ziua şi ceasul īn care, la porunca lui Dumnezeu, se va curma viaţa pămāntească a fiecăruia dintre noi şi vom fi chemaţi să ne despărţim de trup pentru a da seamă de viaţa noastră pămāntească la acea judecată care, īnaintea Judecăţii de obşte, īl aşteaptă pe om după moartea sa.

Iubiţi fraţi! Să priveghem şi să ne gătim de īnfricoşătoarea judecată ce ne aşteaptă la hotarul veşniciei spre darea hotărārii fără putinţă de īntoarcere asupra sorţii noastre veşnice. Să ne pregătim adunāndu-ne toate virtuţile şi mai cu seamă milostivirea, care cuprinde īn sine şi īncununează prin sine toate virtuţile, fiindcă dragostea – pricina ce īndeamnă la milostivire – este legătura desăvārşirii creştine (Coloseni 3, 14). Milostivirea īi face pe oamenii preaplini de ea asemenea cu Dumnezeu (Matei 5, 45, 48; Leuca 6, 32, 36)! Fericiţi cei milostivi, că aceia vor fi miluiţi… că judecată fără de milă este celui ce nu face milă (Matei 5, 7; Iacob 2, 13). Amin.

(din Sfantul Ignatie Briancianinov – Predici, Editura Sophia, Bucuresti, 2008)

emil

Advanced Member

• Membru Deplin
  • 831 Posturi:
EVANGHELIA JUDECĂŢII - PR.ARSENIE BOCA

Evanghelia, adică Vestea cea bună, cuprinde şi Judecata. Este desigur o zi īnfricoşată, o zi a urgiei lui Dumnezeu, dar cu toate acestea este o zi dorită de creştinătate: ziua adeveririi nădejdilor noastre ultime.

Dar, ca să vorbim despre judecata lui Dumnezeu cu omul, e bine să lămurim, pe cāt cu putinţă, şi īn scurt, cāteva din nedumeririle omului despre Dumnezeu.

Omul stă la īndoială despre existenţa lui Dumnezeu, pentru mai multe motive, dintre care pomenim pe acestea:

1. Că nu-L vede (deşi crede īntr-o mulţime de lucruri pe care nu le-a văzut, dar se sprijină pe cuvāntul altora, pe care-i crede). Răspundem că Dumnezeu poate fi văzut, dar trebuie īmplinită o condiţie: trebuie „inima curată" din cele nouă fericiri.

2. Stă omul la īndoială pentru că nu vede imediat răsplata lui Dumnezeu, atāt pentru bine cāt şi pentru rău. Cu alte cuvinte omul vede nedreptatea şi se sminteşte despre existenţa lui Dumnezeu, care o īngăduie, pentru că are o răbdare mai mare ca a noastră, aşteptānd īntoarcerea.

Zăbovim puţin asupra acestei nedumeriri, cu lămuririle următoare: Dacă Dumnezeu ar răsplăti răul īntotdeauna şi numaidecāt, ar īnsemna că e un Dumnezeu fricos dinspre libertatea omului şi īntinderea răului, sau că Dumnezeu ar mai avea pe cineva īmpotrivă, cam tot aşa de tare, şi s-ar teme de īntinderea stăpānirii sale.

Apoi, Dumnezeu nu răsplăteşte īntotdeauna şi numaidecāt nici binele, pentru că atunci oamenii ar face binele nu din dragoste şi libertate, ci din interes. O atare răsplătire ar coborī şi pe Dumnezeu şi fapta bună. Dar, din cānd īn cānd Dumnezeu răsplăteşte imediat şi binele şi răul, deşi numai īn parte, ca cei răi să se teamă şi să ştie că este o judecată, care īi ajunge. De asemenea se vede din cānd īn cānd şi răsplătirea imediată a binelui, ca dragostea oamenilor de Dumnezeu să nu scadă.

3. Oamenii mai stau la īndoială despre existenţa lui Dumnezeu pentru că e necuprins cu mintea, aşa cum cuprindem ştiinţa sau altă īndeletnicire. Cu alte cuvinte, ca s-o spunem de-a dreptul: Dumnezeu nu poate fi dovedit cu mintea nici că există, nici că nu există. - O bucată de fier rece, bună şi ea la ceva, nu-ţi poate dovedi existenţa focului, pānă ce īnsăşi va fi roşie ca focul. Cam aşa-i şi cu mintea omului, cāt priveşte puterea şi neputinţa ei.

Cānd făptură omului va fi străbătută de credinţa īn Dumnezeu, adică de o evidenţă, de o siguranţă interioară, mai puternică decāt valoarea mărturiilor sau tăgăduirilor raţiunii, făptură sa va fi lumină şi viaţa sa o minune īntre oameni.

Căci nu există argument mai tare ca viaţa trăită, prin care se străvede Dumnezeu, sau moartea de martir, ca o ultimă dovadă - şi cea mai de seamă - despre existenţa lui Dumnezeu şi a īmpărăţiei Sale.

De aceea nu cred īntr-o īmpărăţie a Cerurilor care īncepe numai după moarte. Vom fi după moarte īn īmpărăţia īn care am trăit de-aici, sau pentru care chiar am murit.

Cu acestea ştiute - bine-ar fi trăite - să ne lămurim īnainte despre Evanghelia Judecăţii. - Fireşte că ultimul argument despre existenţa lui Dumnezeu īl va da El īnsuşi, căci, īnainte de judecată e īnvierea cea de obşte:

„Iată Eu voi deschide mormintele voastre şi vă voi scoate pe voi, poporul Meu, şi veţi īnvia , numai astfel veţi cunoaşte că Eu sunt Domnul, Cel ce am zis şi am făcut acestea." (Ezechiil 37,12-14)

Deci dacă oamenii n-au crezut īn Dumnezeu cānd a īnviat Iisus şi cu El toţi drepţii Vechiului Testament, vor fi siliţi să creadă īn existenţa lui Dumnezeu, cānd vor vedea propria lor īnviere din morţi.

Deci ultimii „zăbavnici cu inima a crede" numai atunci vor crede, dar atunci e prea tārziu. Pentru aceştia da, ziua īnvierii şi ziua judecăţii (fiind una şi aceeaşi zi) e ziua īnfricoşată, ziua māniei lui Dumnezeu.

Evanghelia ar fi fost nedeplină fară descrierea acestei zile de apoi. Fără această zi, īn care se vor despărţi pentru totdeauna oile de capre, Evanghelia n-ar fi avut nici un rost să fie descoperită oamenilor, şi chiar de s-ar fi descoperit (dar fară judecata de apoi) rămānea o simplă carte, printre atātea altele.

Iisus a făcut īn mai multe rānduri rezumatul Scripturii şi al Evangheliei Sale īn cele două porunci: iubirea de Dumnezeu şi iubirea de oameni. Iar cum Dumnezeu e Adevărul şi iubirea de oameni, mila, se īmplineşte cuvāntul din Psalmi că: „Mila şi Adevărul merg īnaintea Ta (Psalmul 88,14). - Iar trăirea şi propoveduirea acestora cere curaj !

Deci din acestea vom fi īntrebaţi: despre trăirea şi mărturisirea Adevărului şi dovezile iubirii de oameni; - şi īncă a unei iubiri largi, la măsuri dumnezeieşti, īn care īncape toată făptură, din care n-ai pe nimenea de scos afară, sub nici un motiv.

Cu alte cuvinte ziua judecăţii consfinţeşte, pentru toată veşnicia, una din cele două īmpărăţii, īn care ne-am trăit viaţa pămānteană: fie īmpărăţia iubirii feroce de sine īnsuşi, care te facea de vrajbă cu toată lumea, cu Dumnezeu şi cu tine īnsuţi, fie īmpărăţia iubirii, īn primul şi ultimul rānd de alţii, de toţi oamenii, indiferent cum sunt, şi a iubirii de Dumnezeu sau de Adevăr.

Vei fi adică, una din două, sau: ros de viermii poftelor tale neīngăduite, chinuit īn cercul tău īngust, din care nu vei mai vedea pe nimenea, ars, māncat de răutatea ta absurdă, chinuit de necredinţa ta īn Dumnezeu, furios de a nu mai putea face nimic, nici rău nici bine; vei suferi nespus văzānd suferinţa ta absurdă, crescānd fară sfārşit o veşnicie īntreagă.

Sau vei fi izbăvit desăvārşit de toată infirmitatea omenească, fericit de vederea neīntreruptă a lui Dumnezeu, de sporirea cunoaşterii Sale, de fericita comunitate cu Sfinţii, cu un cuvānt, de odihna mai presus de grăire a strămutării firii tale īn Dumnezeu, - a cărei desăvārşire dăinuieşte sporind, veşnicia fară de sfārşit.

Şi oare de ce n-ar putea Dumnezeu, īn mărinimia desăvārşirii Sale, să ierte pe toţi, pe păcătoşi şi pe diavoli, şi să-i īmbrace iarăşi īn lumina dumnezeiască ?

- Nu, şi din mai multe motive. Pomenesc două: unu ar īnsemna suprimarea darului libertăţii voinţei, care, după un filosof creştin modern, ar īnsemna suprimarea spiritului, - ceea ce Dumnezeu nu poate face. Al doilea motiv: pedeapsa petrecerii īn starea de iad a conştiinţei, cu toată eternitatea sa, e nemăsurat o pedeapsă mai mică decāt petrecerea forţată īn lumina dumnezeiască. Aceasta ar fi pentru ei o urgie fară asemănare, īn comparaţie cu chinurile absurdului sau a preocupării cu nimicul.

De aceea nu se descoperă Dumnezeu, ca Dumnezeu, īn lumina slavei Sale, fiindcă īn clipa aceea a sosit Judecata , - de la care īncolo eşti: sau osāndit la o stare de iad, sau strămutat īntr-o Fericire divină.

Iar pentru o dreptate deplină, care să ni se facă fiecăruia, trebuie să vie toţi martorii şi pārāşii noştri, şi să fim o zi, convinşi de dreptatea dumnezeiască. Căci faptele noastre, gāndurile, cărţile scrise, cuvintele, au urmări nemuritoare şi numai taina pocăinţei poate īndrepta ce-i de īndreptat din ele. Deci toate urmările, rămase fară īndreptare, vin de faţă: pentru noi sau īmpotriva noastră, pe cum au fost făcute: pentru noi şi īmpotriva oamenilor, sau īmpotriva noastră şi īn folosul oamenilor.

Şi totuşi a mai rămas o īntrebare tulburătoare: omeneşte judecānd, se poate ca atotbunătatea lui Dumnezeu să pedepsească omul, pentru o viaţă greşită de 40 - 60 - 80 de ani, o veşnicie īntreagă ?

- Da; căci dacă īntr-o viaţă īntreagă, de 40 - 60 - 80 de ani n-ai avut nici măcar o clipă - cea a tālharului de pe cruce - a recunoaşterii vinovăţiei tale şi a recunoaşterii iubitoare de Dumnezeu, clipă care, tālharului, i-a cāştigat īmpărăţia lui Dumnezeu, pentru veşnicie.

Să lărgim puţin semnificaţia acestei clipe, care, dacă o ai cāştigi veşnicia lui Dumnezeu cu ea. E clipa īnvierii tale din păcat, din morţi, din necunoştinţă, din superficialitate. Clipă, care va īntinde īmpărăţia lui Dumnezeu peste toate calendarele tale pămāntene, clipa găsirii tale cu Dumnezeu, cu persoana lui Iisus, clipa găsirii lui Dumnezeu īn tine.

Să lămurim minunea aceasta a convertirii reale:

După sfinţii Părinţi aceasta are următoarele baze: Iisus se află ascuns īn poruncile Sale şi se află acoperit şi real īn Tainele Sale, īn Sfintele Taine. Iar īn noi, īn alcătuirea noastră duhovnicească se află deodată cu Botezul şi cu celelalte Taine īnsoţitoare.

Iisus, prin Taina sf. Botez, a īmbrăcat lăuntric făptură noastră omenească. S-a născut pe Sine īn noi şi aşteaptă, ca un sad, pānă ajungem la pricepere, ca să ne decidem: ce facem cu Iisus din noi ? īl băgăm īn seamă, II punem īn valoare, dezvoltăm restul vieţii noastre după viaţa Sa, īl trăim pe El, sau facem ureche surdă şi-L ţinem īn temniţa din noi, īn bolniţa noastră, īn mărăcinişul nostru, īn golătatea noastră: īn temniţă şi nu-L cercetăm, bolnav şi nu-L īngrijim, gol şi nu-L īmbrăcăm cu viaţa noastră.

Iată lămurită dreptatea Judecăţii.

Pentru că am chinuit pe Dumnezeu din noi o viaţă īntreagă şi am fugit de El pe toate cărările veacului, de-am avea anii lui Matusalem, tot aşa am face. Deci e cu dreptate la Dumnezeu să ne judece pentru cāţiva ani o veşnicie īntreagă. Nu ne putem apăra că n-am avut vreme să luăm o decizie asupra īmpărăţiei lui Dumnezeu, īngropată īn ţarina făpturii noastre.

Ca īncheiere să aducem cuvintele sf. Simeon Noul Teolog, unul dintre noi, care a valorificat comoara sa din ţarină şi a luminat cu lumina dumnezeiască creştinătatea īntreagă.

Iată cum grăieşte Sfāntul Bisericii, īn „Imnele iubirii divine":

„Tainele-acestea şi alte mai mari, mai adānci vei cunoaşte Fiule-ascultă: cānd flacăra-n suflet s-aprinde, se naşte,
Răul patimii-alungă şi casa se face curată,
Focul s-amestecă-n toată fiinţa, o străbate şi iată;
Printr-o unire nespusă sufletu-ntreg străluceşte,
Raze şi flăcări īn jur cu lumină şi el răspāndeşte,
Cum ? Nu mai pot spune, dar una se fac: suflet şi Ziditor,
Cela ce ţine zidirea īn palmă şi-i Domn tuturor Sfānta Treime īntreagă īncape-ntr-un suflet curat.
Tatăl şi Fiul şi Duhul - neacoperit, neapropiat,
Ei locuiesc īnăuntru, īn suflet, şi nu-1 pārjolesc, īnţeles-ai ce-adāncuri de taină īn noi se plinesc ?
Omul, o mānă de ţărānă, poartă pe Domnul īn sine,
Poartă īntreg pe Acela, ce toate cu-n deget le ţine,
Deci pe Acesta purtāndu-L īn sine, īn Duh şi văzānd Marea-I frumuseţe, s-aprinde de dor după El, şi arzānd
Cum va putea suferi a dragostei flacără tare ?
Cum nu-i vor curge din inimă lacrimi fierbinţi şi amare ?
Cum va grăi, povestind de-a rāndul minunile, care Se-ndeplinesc īnăuntru, īn el, şi bogata lucrare ?
Cum să şi tacă, atunci cānd-īi silit să vorbească ?
Pentru că-acum abia vede iadul, īn care-i menit să trăiască.
Nimeni nu-şi poate da seama īn ce īntunerec petrece,
īn stricăciune şi-n moarte-n necunoştinţa cea rece,
Dacă nu vine, la vreme, din Ceruri scānteia divină,
Cānd īn suflet s-aprinde şi arde cereasca lumină.
Cad legăturile grele, pui māna pe răni, şi deodată
Rănile pier şi se-nchid şi se şterge orice urmă de tină,
Iar din semnele rănilor curg străluciri de lumină.
Trupul īntreg e-o minune: se umple de slavă cerească...
Din murdăria mocirlei: curat şi din lanţ slobozit,
Cu dumnezeiasca lumină de tot īnvăluit Mă-mbrăţişează Stăpānul a toate şi-mi dă sărutare...
Şi spre-o mare lumină mă duce de-a-notul, pe care Nici īngerii n-o pot tălmăci.
Minunată lucrare ! Căci ajungānd īn lumină, minuni şi mai mari mi s-arată:
Domnul īmi dă să-nţeleg cu de-a rāndul lucrarea Lui toată:
Cum īnnoieşte cu harul din Ceruri sărmana mea fire,
Din stricăciune m-a scos, īnvestit cu nemurire,
M-a despărţit de ale lumii, şi haină mi-a dat, luminoasă,
Şi-ncălţăminte mi-a dat şi cunună īn veci nestricăcioasă.
M-a-nstreinat de-ale lumii, făcāndu-mă nepipăit,
Şi nevăzut m-a făcut, cu firea celor nevăzute unit.
Şi-am īnţeles cu uimire, că eu, cel īnchis īn făptură Port pe Acela, care-i afară de toate, fară măsură.
Dar dacă eu şi Acela, cu care prin har m-am unit,
Suntem una-n unire; iar pe mine cum m-oi numi ?
- Iată, primeşte şi vezi osebirea cea mare: că sunt
Om după fire - dar Dumnezeu după dar."

(Cuvāntul I)
Iată o culme a sfinţeniei, vie şi nemincinoasă tālcuire, a unui alt loc greu de īnţeles despre Judecată:

„Amin, amin grăiesc vouă: Cine ascultă cuvāntul Meu şi crede īn Cel ce M-a trimis pe Mine, are viaţă veşnică şi la judecată nu vine, ci s-a mutat din moarte la viaţă" (Ioan 5,24).

Deci fară aceast㠄mutare din moarte la viaţă" cădem sub judecată. Mulţi se vor māntui şi sub judecat㠄dar aşa: ca prin foc", -cum zice sf. Pavel. Cu acestea se lămureşte o mare poruncă a lui Iisus,dată Apostolilor, - şi nouă preoţilor, urmaşii lor de peste veacuri, cānd ne-a spus:

„īnviaţi pe cei morţi!" E „prima īnviere", īncă din viaţa aceasta, peste care „moartea a doua n-are nici o putere".

- īn ziua judecăţii vom fi martori unii altora, despre cele īnţelese astăzi.

- E cuvāntul lui Dumnezeu ce-şi īmbie Viaţa.

- Lui se cade Slava, viaţa şi veşnicia noastră.

Prislop, 27.11.49

(din Cuvinte Vii - Pr.Arsenie Boca)

emil

Advanced Member

• Membru Deplin
  • 831 Posturi:
ÎN DUMINICA LĂSATULUI SEC DE CARNE (I) - SF.TEOFAN ZAVORATUL

(Mt. 25, 31-46)

Acum, Sfânta Biserică ne aminteşte de înfricoşata Judecată. Ea ne-a trimis deja să învăţăm de la vameş smeritul strigăt: „Doamne, milostiv fii mie, păcătosului!" Ea ne-a îndemnat să nu ne lăsăm să cădem, ci, urmând fiului risipitor, să ne sculăm şi să mergem la Milostivul Tată Ceresc şi să-L rugăm să ne primească pe noi, cei nevrednici, a ne numi fii ai Lui, măcar ca pe nişte năimiţi. Ea se mai teme, însă, ca nu cumva, din neluare-aminte, să trecem nebăgate în seamă aceste lecţii şi să rămânem, din pricina împietririi inimii, încurcaţi în păcate. Aceasta este pricina pentru care acum, zugrăvind priveliştea înfricoşatei Judecăţi, ea vesteşte încă şi mai răsunător: „Pocăiţi-vă! Dacă nu vă veţi pocăi, veţi pieri cu toţii. Iată, Dumnezeu a rânduit o zi în care va scoate la lumină cele ascunse întru întuneric, va descoperi sfaturile inimilor omeneşti şi va răsplăti fiecăruia după faptele lui. Atunci nu va mai fi nici o cruţare pentru cei păcătoşi. Vor intra întru bucuria Domnului numai drepţii şi numai cei ce s-au supus nefericirii de a cădea în păcate, dar apoi au adus pocăinţă nefaţarnică şi şi-au îndreptat viaţa. Aşadar, gândindu-vă la această zi înfricoşătoare, încetaţi să păcătuiţi, pocăiţi-vă şi hotărâţi-vă cu neclintire să umblaţi neabătut întru poruncile lui Dumnezeu".

Şi, cu adevărat, nici un adevăr nu are atâta putere să înmoaie inima nepocăită, ca adevărul privitor la înfricoşata Judecată a lui Dumnezeu. Vrăjmaşul ştie asta şi face fel de fel de viclenii pentru a ne aduce într-o stare în care fie sâ nu ne mai gândim deloc la această judecată, fie, dacă ne gândim vreodată, să ne gândim în treacăt, fară a duce acest gând până în inimă şi fară a-1 lăsa să-şi desfăşoare acolo deplina sa lucrare. Dacă amintirea judecăţii nu s-ar depărta de la noi, iar puterea ei ar fi primită cu toată inima noastră, n-ar mai fi păcătoşi - sau oamenii ar păcătui numai din întâmplare, fară să vrea, pentru puţină vreme, şi s-ar scula îndată după căderea cea neaşteptată. Dar, iată, nu intrăm în voia lui Dumnezeu, drept care şi păcătuim, şi ne învechim în păcate prin nepocăinţă.

Veniţi, deci, fraţilor, să-1 întrecem în dibăcie pe vrăjmaşul, care ne întunecă, şi să hotărâm ca de acum înainte să ne aducem aminte de înfricoşata Judecată şi să primim cu inima toată puterea ei şi toată frica ei!

Să ne zugrăvim în minte priveliştea înfricoşatei Judecăţi şi s-o purtăm cu noi neîncetat. In viaţa de zi cu zi vedem cerul deasupra noastră cu soarele şi ceilalţi luminători cereşti, şi celelalte făpturi împrejurul nostru: la fel să ne punem rânduială şi în duh. Pe cer să îl vedem pe Dumnezeu Judecătorul cu nenumăraţii îngeri, iar împrejurul nostru pe toţi fiii oamenilor, de la începutul lumii şi până la sfârşitul ei, stând înaintea Lui cu frică şi cutremur. Tot acolo sunt râurile de foc şi cărţile conştiinţelor deschise. Judecata e pregătită! Cu acest gând să umplem mintea noastră şi să nu ne îndepărtăm luarea-amin-te de la el. Sculându-ne din pat, să luăm aminte la sufletul nostru: „Cugetând la ziua cea înfricoşătoare, priveghează, suflete!"; iar atunci când mergem spre somn, să ne spunem: „Iată, mormântul îmi stă înainte; iată, moartea îmi stă de faţă". Şi în fiecare zi să spunem cât de des: „Doamne, izbăveşte-mă de muncile cele veşnice, de viermele cel rău şi de tartar!" Căci fie că ne amintim sau nu de judecată, de ea nu vom scăpa. Dar dacă ne vom aminti, vom putea scăpa de hotărârile ei cele cumplite. Acest gând ne va învăţa sâ ne îndepărtăm de ceea ce face judecata înfricoşătoare, şi frica judecăţii ne va izbăvi de osânda cea înfricoşătoare.

Totul este ca acest gând să nu rămână în noi deşert; să-1 adâncim şi să primim cu inima şi judecata, şi învinuirea, şi hotărârea judecăţii.

Oare acum e cineva care să judece drept cu privire la sine şi să fie judecat drept de către ceilalţi? Iubirea de sine ne ascunde de noi înşine şi de judecata conştiinţei noastre; trupul şi înfăţişarea cuviincioasă ne sunt scut în faţa puterii de pătrundere a celor ce ne înconjoară. Uitând de Dumnezeu, ajungem să spunem, chiar dacă nu cu voce tare, ci în noi înşine: „Nu vede Dumnezeu!" La judecată nu va fi aşa: nu ne vom mai putea ascunde nici faţă de noi înşine, şi ceilalţi ne vor vedea aşa cum suntem de fapt în cuvinte, fapte şi simţiri. Fiecare, văzându-se, va înţelege că este văzut de toţi şi este străbătut de ochii mai luminoşi ca soarele ai lui Dumnezeu. Această conştiinţă a faptului că păcatele sale sunt văzute de către toţi îl va covârşi pe păcătos şi va face ca pentru el să fi fost mai uşor dacă munţii ar fi căzut şi l-ar fi acoperit decât să stea, descoperit privirilor atât cereşti, cât şi pământeşti.

Acum suntem inventivi la pogorăminte şi ne dezvinovăţim în fel şi chip faţă de noi înşine, şi faţă de ceilalţi, şi faţă de Dumnezeu. Atunci nu va mai fi loc pentru dezvinovăţiri de nici un fel. Şi conştiinţa noastră ne va spune: „De ce ai făcut aşa?" Şi în ochii celorlalţi vom citi: „De ce te-ai purtat aşa?" Şi de la Domnul se va întipări în inimă mustrarea: „Aşa se cuvenea să faci?" Aceste osândiri şi mustrări din toaţe părţile se vor îngrămădi în suflet, îl vor pătrunde

şi îl vor covârşi - iar dezvinovăţiri nu se vor afla si să ne ascundem nu va fi unde. Această nouă greutate - greutatea osândirii venite din toate părţile şi căreia nu i se va putea răspunde prin nici un fel de îndreptăţire - îl va împovăra în chip şi mai nesuferit pe păcătosul lipsit de orice bucurie.

In vremea de acum, tărăgănarea anchetei nu rareori uşurează soarta criminalului şi dă nădejdea achitării. Dincolo nu va fi aşa. Totul se va săvârşi într-o clipă: judecata va fi fară anchetă, osânda - fară consultarea legilor, şi împotriviri nu vor fi. La porunca lui Dumnezeu, drepţii vor fi despărţiţi de păcătoşi ca oile de capre, şi toţi vor amuţi, neavând ce să spună împotriva acelei judecăţi şi osânde. Va fi aşteptată ultima lovitură dată celui păcătos -hotărârea: „Veniţi, binecuvântaţilor!... Plecaţi, păcătoşilor!..." Hotărârea va fi fară întoarcere şi cu neputinţă de schimbat, pecetluind soarta fiecăruia pe toţi vecii cei nesfârşiţi. Veci nesfârşiţi va răsuna în urechile păcătosului osândit: «Pleacă, blestematule!...", în vreme ce veci nesfârşiţi îl va ferici pe drept cuvântul dulce: „Vino, binecuvântatule!" Această greutate a lepădării [respingerii] de către Dumnezeu este cea mai nesuferită greutate ce are să-i împovăreze pe păcătoşii nepocăiţi.

Iată ce va fi! Şi iată ce vrea să întipărească acum în inimile noastre Sfânta Biserică! Deci să primim în simţire acum această lipsă desăvârşită de bucurie a stării în care va intra păcătosul când va veni ziua cea de pe urmă - lipsa desăvârşită de bucurie în care îl va pune judecata, învinuirea şi hotărârea ce se vor săvârşi atunci: s-o primim în simţire şi să ne îngrijim a scăpa de ea. Nimeni nu va putea să ocolească judecata. Totul va fi aşa cum este scris. Cerul şi pământul vor trece, iar cuvântul lui Dumnezeu despre faptul că ele vor trece şi apoi va fi judecata, acest cuvânt nu va trece. Oare ne suntem nouă înşine vrăjmaşi? Nu cred. Deci să ne grăbim a scăpa de necazul, chinul şi deznădejdea cu care ne ameninţă ziua cea de pe urmă. Cum să scăpăm de ele? Fie prin dreptate, fie prin milostiva îndreptăţire dată de Dumnezeu. Dacă nu ai dreptatea datorită căreia să poţi sta împreună cu cei aflaţi de-a dreapta Judecătorului, sârguieşte să te îndreptăţeşti din timp înaintea lui Dumnezeu spălându-te în lacrimi de pocăinţă şi curăţindu-te prin nevoinţele lepădării de sine - şi vei fi primit în numărul lor prin milostivirea îndreptăţitoare, dacă nu prin dreptate.

Iată, deja începe vremea bineprimită pentru acest lucru! Deja s-a apropiat intrarea în post. împuţinarea îndestulării trebuinţelor trupeşti a fost rânduită anume spre a face mai mult pentru lucrările duhului. Deci pregătiţi-vă! Iar de ceea ce obişnuieşte să strice săptămâna care vă stă înainte, de relele obiceiuri ale lumii, feriţi-vâ pe cât vă lasă situaţia voastră lumească şi neputinţele caracterelor voastre, ca să purcedem pregătiţi îndeajuns la alergarea postului şi pregătirii pentru Sfânta împărtăşanie, să ne statornicim întru curăţie şi să ne întărim putinţa de a ne înfăţişă pregătiţi şi înfricoşatului scaun al Judecătorului tuturor - Dumnezeu. Amin!

26 februarie 1861

(din Predici - Sf.Teofan Zavoratul)

Acest post a fost editat de emil: 26 February 2011 - 05:16 PM

emil

Advanced Member

• Membru Deplin
  • 831 Posturi:
ĪN DUMINICA LĂSATULUI SEC DE CARNE (II) - SF.TEOFAN ZAVORATUL

Aşadar, va veni Judecătorul. Cu toţii ne vom arăta īnaintea judecăţii Lui ca să primească fiecare după cele ce a făcut īn trup, bune sau rele. Ce va fi atunci, fraţilor, cu noi? Ce anume va fi atunci cu fiecare dintre noi? Să ne mutăm acum cu gāndul acolo şi să punem conştiinţa noastră să vadă aceasta dinainte.

Priviţi! - Iată, īnaintea noastră, faţă către faţă, stă Judecătorul Cel Drept şi Nepărtinitor. In jur stă toată făptură īnţelegătoare - şi cerească, şi pămāntească. In noi īnşine se văd limpede toate faptele noastre: pe fruntea noastră, pe ochi şi gură, pe fiecare mădular şi simţ care a slujit ca unealtă pentru ele; şi noi īnşine vom vedea totul īn noi īnşine; şi ceilalţi vor putea vedea totul īn noi; şi ochiul lui Dumnezeu ne va pătrunde. Nu vom avea unde să ne ascundem. -Judecata de obşte a tuturor ne va īndreptăţi sau ne va osāndi. Această judecată va fi īntărită de propria noastră judecată, iar amāndouă vor fi pecetluite de judecata lui Dumnezeu, care va şi rămāne pe vecie neschimbată şi va hotărī soarta noastră pentru totdeauna.

Deci ce credeţi? Ce va auzi urechea noastră īntr-acel ceas? Oare māngāietorul: „Vino, binecuvāntatule!" sau īntristătorul: „Pleacă, blestematule!"? De acea clipă nu vom scăpa, şi hotărārea care va ieşi atunci n-o vom putea schimba. Deci să intrăm īn constiinta noastră si să o īntrebăm ce anume va lăsa ea să se audă: „pleacă" sau „vino"? Conştiinţa nu va īncepe să ne linguşească dacă vom vrea fară făţărnicie să ascultăm glasul ei fară ocolişuri şi nu o vom amăgi prin īndreptăţirea deşartă de sine. Iată, şi Ochiul lui Dumnezeu vede limpede ce suntem noi īn acest ceas şi ce merităm - osāndire sau īndreptăţire - şi face auzită mărturia Sa īn urechea martorului lăuntric al faptelor noastre, care bagă de seamă cum sunt ele faţă de Dumnezeu şi legea Lui cea veşnică! Deci ce ne prevesteşte cu privire la hotărārea pe care o vom primi atunci acest martor lăuntric al faptelor noastre?

Veţi spune, fară īndoială: „Cine este curat?" Păi, vedeţi, tocmai asta e: să ne dăm seama că suntem necuraţi şi să avem rāvnă pentru curăţirea noastră. Căci dacă īn această clipă cānd conştiinţa noastră ne recunoaşte drept necuraţi am sta la judecată şi am auzi şi de la noi īnşine, şi de la ceilalţi, şi de la Domnul o astfel de osāndă asupra noastră, ce ar fi cu noi? Ar veni īmplinitorii hotărārilor judecăţii, ne-ar lega şi ne-ar arunca īn īntunericul cel mai dinafară, unde e plānsul şi scrāşnirea dinţilor! Chiar aşa va şi fi dacă nu ne vom īngriji de aici să schimbăm cumplita hotărāre ce ni se pregăteşte īntr-o hotărāre binevoitoare.

Nu mă īntrebaţi cum se face asta - căci cine nu o ştie? „Pocăieşte-te, şi de acum nu mai păcătui!" - iată care e toată taina felului īn care ne putem pregăti o hotărāre īndreptăţitoare la īnfricoşata Judecată!

„Pocăieşte-te!" Ce lucru mare şi anevoios este? Toată lucrarea pocăinţei stă īn două cuvinte: „Am păcătuit, nu mai fac" - dar ce putere mare e ascunsă īn această scurtă spusă! Dacă cineva chiar tăcānd, doar īn inima sa, ar rosti: „Am păcătuit, n-o să mai fac!", acest cuvānt lăuntric va răsuna īn īntregul cer şi va pricinui acolo o bucurie a tuturor locuitorilor cereşti. Toţi īngerii se bucură pentru un singur păcătos care se pocăieşte, zice Domnul. Se bucură - dar pentru ce? Ei se bucură pentru acea negrăită bucurie cu care va fi veselit īn Ziua Judecăţii păcătosul care s-a pocăit. Strāmtorarea, amarul, necazul ce īl aşteaptă pe păcătos la judecată sunt īndepărtate de acest mic cuvānt de pocăinţă: „Am păcătuit, n-o să mai fac!"

Păcatul se īntipăreşte īn firea noastră, īşi lasă urmele īn tot ce ne īnconjoară şi se īnscrie īn cartea vieţii. In toate aceste locuri el se va vedea cānd va veni Ziua Judecăţii şi, răsfrāngāndu-se asupra noastră, ne va atrage osānda. Insă suspinul de pocăinţă şi străpungere: „Am păcătuit, n-o să mai fac!" īl şterge de peste tot, aşa īncāt nici o urmă a lui nu va rămāne spre a ne īnfiera. Gān-diţi-vă la o haină neagră care este spălată, frecată, clătită şi apoi albită īn aşa fel, că nici o urmă din negreala dinainte nu mai rămāne pe ea: la fel albesc şi lacrimile pocăinţei dimpreună cu mărturisirea firea noastră, spală de peste tot urmele păcatului, īl şterg chiar şi din cartea judecăţii, aşa īncāt la judecată un mare păcătos se va arăta fară de păcat dacă a făcut pocăinţă şi nicăieri nu se va mai găsi temei pentru osāndirea lui, fiindcă pocăinţa le şterge pe toate.

Păcatele, rămānānd īn noi necurăţite prin pocăinţă, ne pregătesc īncă de aici o hotărāre pedepsitoare la judecată - īnsă pocăinţa, ştergānd păcatele, schimbă īncă de aici această hotărāre. Iată ce mare e puterea pocăinţei! Dumnezeu 1-a trimis pe prorocul Iona la niniviteni cu ameninţarea că peste trei zile cetatea Ninive va fi nimicită - īnsă ninivitenii s-au pocăit, şi hotărārea lui Dumnezeu a fost schimbată. Regelui Ezechia un alt proroc i-a vestit hotărārea lui Dumnezeu privitoare la ceasul morţii lui, dar regele s-a rugat suspinānd cu lacrimi, şi īncă i s-a dat vreme de pocăinţă. Vedeţi cum pocăinţa şi īntoarcerea cu lacrimi către Dumnezeu au schimbat hotărārea deja luată a lui Dumnezeu? Şi hotărārea pe care ne-o pregătesc pentru īnfricoşata Judecată păcatele noastre şi care este deja luată potrivit stării īn care ne aflăm acum, o schimbă cu desăvārşire pocăinţa cu lacrimi şi mărturisirea păcatelor noastre. Chiar aşa, schimbă hotărārea: dar dacă noi nu ne vom schimba, ea va rămāne neschimbată, chiar dacă nu a venit vremea să fie īmplinită ca atare. īnvechirea noastră in păcat īntăreşte hotărārea lui Dumnezeu, iar pocăinţa o şterge şi o nimiceşte. Să ne grăbim, deci, spre această pocăinţă māntuitoare, cāt mai e timp!

Cāt mai e timp: timpul acesta se va sfārşi odată cu sfārşitul vieţii noastre. Şi cine poate spune cānd va fi acest sfārşit? Iată, deci: se cuvine să purcedem neīntārziat la pocăinţă. Domnul ne-a descoperit taina Judecăţii tocmai pentru ca, auzind despre cei osāndiţi la aceasta, fiecare să se uite la sine īnsuşi, să-i pară rău pentru sine şi să se grăbească a se māntui prin pocăinţă de această pieire veşnică. Oare Domnul vrea să ne osāndească? Dacă ar fi vrut asta, nu ar fi venit pe pămānt şi nu ar fi răbdat pătimiri şi moarte pentru a noastră māntuire: īnsă de vreme ce e cu neputinţă să nu fie Judecată, iată că El ne-a vestit dinainte despre aceasta, parcă spunāndu-ne: „Uite ce va fi! Şi uite ce trebuie să faceţi ca să scăpaţi de necazul care vă aşteaptă!" Domnul vorbeşte despre Judecată ca nimeni să nu fie osāndit cānd va fi ea. Un judecător bun vesteşte din timp cetăţenii ce vin la el pentru a se judeca să-şi pregătească răspunsurile şi să nu se īncurce: şi Domnul ne vesteşte despre Judecată ca să ştim dinainte ce va fi acolo şi să ne pregătim īn aşa chip, ca să dăm răspunsuri mulţumitoare. Cum să dăm răspunsuri mulţumitoare? Nici nu vor fi atunci īntrebări dacă aici, la mărturisire, la toate īntrebările privitoare la păcate pe care le-am făcut cu adevărat, ne vom arăta recunoaşterea şi căinţa cu inimă curată, strigānd din suflet: „Am păcătuit, n-o să mai fac!"

Deci să intrăm, fraţilor, īn aceste bune hotărāri ale lui Dumnezeu cu privire la noi. Să zugrăvim priveliştea Judecăţii īn amintirea noastră şi să umblăm sub ca ca sub un cort. Ea ne va īnvăţa cum să scăpăm de osāndă la Judecata aceea. Sfinţii Părinţi, care au fost plini de rāvnă pentru desăvārşirea creştină, au īnrădăcinat atāt de adānc īn mintea lor pomenirea Judecăţii, īncāt petreceau nedespărţiţi de ea, orice ar fi făcut. Şi la rugăciune nu stăteau altfel decāt pu-nāndu-se cu gāndul la īnfricoşata Judecată, īnaintea feţei Domnului, Judecătorului gata să rostească hotărārea ultimă cu privire la ei - şi, simţindu-se īn starea aceasta, strigau necontenit: „Doamne, miluieşte! Doamne, miluieşte!" Trezindu-se din somn, ei cāntau: „Iată, Mirele vine!" Mergānd spre somn, strigau: „De Judecata Ta, Doamne, mă tem, iar a face rău nu mai contenesc!" Şi īn fiecare ceas al zilei, chiar īn orice treabă ar fi făcut, īntālnindu-se īn fiecare clipă cu priveliştea Judecăţii, pe care o purtau īn minte, ei plāngeau de două ori mai tare către Domnul: „Doamne, miluieşte! Doamne, miluieşte!" Prin aceasta, ei dobāndeau inimă īnfrāntă şi smerită, care nu va fi urgisită.
Neīncetatele lacrimi de străpungere spălau sufletul lor de toată necurăţia şi īi īnfăţişau curaţi şi desăvārşiţi īnaintea Domnului, Celui Milostiv şi Doritor de māntuirea noastră.

Să mergem şi noi pe aceeaşi cale a pomenirii īnfricoşatei Judecăţi! Ea va naşte frāngerea inimii, străpungerea şi lacrimile, care vor stinge focul pregătit nouă de către păcatele noastre, dacă acestea vor rămāne neplānse. Amin!

23 februarie 1864

emil

Advanced Member

• Membru Deplin
  • 831 Posturi:
ĪN DUMINICA LĂSATULUI SEC DE CARNE (III) - SF.TEOFAN ZAVORATUL
(după cuvāntul Sfāntului Efrem Şirul la a Doua Venire)

Fraţii mei iubitori de Hristos! Ascultaţi despre cea de-a doua şi īnfricoşată Venire a Stăpānului nostru Iisus Hristos. Mi-am amintit de acest ceas şi m-am cutremurat de frică mare gāndindu-mă la ceea ce se va descoperi atunci. Cine va zugrăvi, ce limbă va povesti aceasta? Ce auz va īncăpea īn sine cele auzite? Atunci, īmpăratul īmpăraţilor, sculāndu-Se de pe scaunul slavei Sale, Se va pogorī să cerceteze pe toţi locuitorii lumii, să īncheie socotelile cu ei şi, aşa cum se cuvine unui Judecător, celor vrednici să le dea bună răsplată, iar pe cei ce au meritat pedeapsă să īi supună chinurilor. Cānd mă gāndesc la asta, mădularele mele sunt cuprinse de frică şi mă părăsesc de tot puterile, īmi dau lacrimile, glasul īmi piere, limba mi se īnţepeneşte şi gāndurile mele amuţesc.

Asemenea minuni mari şi īnfricoşate nu au fost de la īnceputul făpturii şi nu vor fi īntru toate neamurile [pānă la sfārşitul generaţiilor]! Se va īmplini vremea, va bate ultimul ceas al fiinţării lumii: un rāu de foc va curge cu repeziciune, asemenea unei mări cumplite; va mistui munţii şi codrii şi va arde tot pămāntul şi toate lucrurile care sunt pe el. Atunci, de acest foc se vor īmpuţina rāurile, iar izvoarele vor seca - īn timp ce acolo, sus, stelele vor cădea, soarele se va īntuneca, luna va trece şi cerul se va īnfăşură precum un sul (Is. 34, 4). Cine va afla īn sine atāta tărie, īncāt să poarte fară cutremur zdrobitor gāndul la această schimbare īnfricoşată a feţei īntregii făpturi?

Apoi se va auzi glasul de trāmbiţă, ce va īntrece orice tunet - glas care cheamă şi trezeşte pe toţi cei adormiţi din veac, drepţi şi nedrepţi. Şi īntr-o clipită de ochi toată suflarea omenească se va scula de la locul său, şi toţi oamenii de la cele patru margini ale pămāntului vor fi adunaţi la judecată: fiindcă va porunci Marele īmpărat, ce are stăpānirea peste toată făptură - şi īndată vor da cu frică şi cu cutremur: pămāntul pe morţii săi, iar marea pe ai săi. Ce au sfāşiat fiarele, ce au māncat peştii, ce au ciugulit păsările - totul se va arăta īntr-o clipită de ochi, şi nici un fir de păr nu va lipsi.

Iată, s-au adunat cu toţii - şi īn tăcere plină de cutremur aşteaptă arătarea slavei Marelui Dumnezeu-Judecătorul (v. Tit 2, 13), a Cărui pogorāre se va descoperi prin arătarea semnului Fiului Omului (v. Mt. 24, 36) - prin arătarea Crucii, a acestui sceptru al īmpăratului Celui Mare, pe care văzāndu-1, toţi vor pricepe că īn urma lui are să Se arate şi īnsuşi īmpăratul. Şi, chiar aşa, curānd după aceea, se va auzi din īnaltul cerurilor: „Iată, Mirele vine (v. Mt. 25, 6); iată, Se apropie Judecătorul; iată, Se arată īmpăratul; iată, Dumnezeul tuturor vine să judece viii şi morţii!" Atunci, fraţii mei, de acest glas se vor cutremura temeliile pămāntului, de la o margine la alta; atunci asupra fiecărui om va veni strāmtorare şi frică şi mirare de la aşteptarea a ceea ce va veni peste lume. Atunci vor veni īngerii, se vor aduna cetele arhanghelilor, heruvimilor şi serafimilor, şi toţi cei cu mulţi ochi vor striga cu tărie şi cu putere: Sfānt, Sfānt, Sfānt este Domnul Savaot, Cel ce era, Cel ce este şi Cel ce vine, Atotţiitorul! (Apoc. 4, 8) Atunci toată făptură din cer şi de pe pămānt şi de sub pămānt va striga cu cutremur: Binecuvāntat este Cel ce vine īntru numele Domnului! (Mt. 21,9) Atunci se vor deschide cerurile şi Se va descoperi īmpăratul īmpăraţilor, Dumnezeul nostru Cel Preaminunat şi Preaslăvit, asemenea unui fulger īnfricoşat, cu putere multă şi slavă neasemănată, precum a propovăduit şi Ioan Cuvāntătorul de Dumnezeu, zicānd: Iată, vine cu norii cerului, şi-L va vedea tot ochiul, şi cei ce L-au străpuns, şi vor plānge īnaintea Lui toate seminţiile pămāntului! (Apoc. 1, 7)

Ce frică şi cutremur şi zăpăceală vor fi īn acea zi! Cine va suferi priveliştea aceea? Şi cine va răbda să-L vadă pe Cel de faţa Căruia fug cerul şi pămāntul (v. Apoc. 20, 11)? - Cerul şi pămāntul fug! Dar cine, după asta, va fi īn stare să se ţină pe picioare? Şi unde vom fugi noi, păcătoşii, cānd vom vedea scaunele puse şi pe Stăpānul tuturor vecilor şezānd, cānd vom vedea nenumăratele oştiri stānd īn jurul scaunului cu frică? Fiindcă atunci se va īmplini prorocia lui Daniil: Văzut-am pānă ce s-au pus scaunele şi a şezut Cel Vechi de zile... Mii de mii slujeau Lui şi zeci de mii de zeci de mii stăteau īnaintea Lui: Judecătorul a şezut, şi cărţile s-au deschis (Dan. 7, 9-10).

O, strāmtorare! O, chin şi īntristare a duhului! Se descoperă nefaţarnica judecată şi se deschid acele cărţi īnfricoşate unde sunt scrise şi cuvintele noastre, şi faptele noastre, şi tot ce am grăit şi am făcut īn această viaţă, şi ceea ce socoteam să ascundem de Dumnezeu, Cel care cercetează inimile şi rărunchii (v. Apoc. 2, 23). O, de cāte lacrimi avem nevoie īn vederea acelui ceas! Atunci vom vedea cu ochii noştri de o parte negrăita īmpărăţie a cerurilor, iar de cealaltă - chinurile veşnice; iar īn mijloc, toată seminţia şi toată suflarea omenească, de la strămoşul Adam pānă la ultimul născut. Acolo toată omenirea va fi pusă īntre īmpărăţie şi osāndă, īntre viaţă şi moarte, īntre rai şi iad. Toţi vor fi īn aşteptarea īnfricoşatului ceas al Judecăţii, şi nimeni nu va fi īn stare să ajute nimănui.

Atunci se va cere de la fiecare mărturisirea credinţei: botezul īndatorează la credinţă curată de orice erezie. Mari sau mici, toţi am mărturisit deopotrivă credinţa şi am primit sfānta pecete; toţi deopotrivă ne-am lepădat de diavol, suflānd asupra lui, şi toţi deopotrivă am dat făgăduinţă lui Hristos, īnchinān-du-ne Lui. Lepădarea pe care o dăm la Sfāntul Botez se arată īn puţine cuvinte, īnsă prin gāndul din ea e multcuprinzătoare: fiindcă īn puţine cuvinte ne lepădăm de toate - ne lepădăm nu de unul, nu de două, nici de zeci de lucruri rele, ci de tot ce se numeşte „rău", de tot ce e urāt lui Dumnezeu; ne lepădăm de satana şi de toate lucrurile lui. De care lucruri? Ascultă: de curvie, de prea-curvie, de necurăţie, de minciună, de furt, de zavistie, de mānie, de hulă, de vrajbă, de ceartă, de gelozie, de beţie, de grăire īn deşert, de trufie, de iubirea de deşertăciune, de batjocuri, de cāntecele drăceşti, de stricarea copiilor, de ghicit, de chemarea duhurilor. De toate acestea şi de cele asemenea acestora, de toate lucrurile cunoscute de către toţi ca lucruri şi īnvăţături diavoleşti, ne lepădăm prin lepădarea făcută la Sfāntul Botez. Tocmai această lepădare şi bună mărturisire se vor cere de la noi īn acel ceas şi acea zi, fiindcă scris este: Din cuvintele tale te vei īndreptăţi (Mt. 12, 37); şi mai spune Domnul: Din gura ta te voi judeca, slugă vicleană (Lc. 19, 22).

Tocmai aceste cuvinte ale noastre fie că ne vor osāndi, fie că ne vor īndreptaţi īn ceasul acela. Potrivit lor va fi tras la răspundere fiecare, după cinul său. Episcopii vor fi īntrebaţi şi despre viaţa lor, şi despre turma lor: de la fiecare se vor cere oile cele cuvāntătoare pe care le-a primit de la īncepătorul păstorilor, Hristos. De asemenea, şi presviterii vor da răspuns pentru biserica lor, precum şi diaconii. Şi fiecare credincios va da răspuns pentru sine şi pentru casa lui, pentru soţia, pentru copiii, pentru slugile şi slujnicele sale, să arate dacă i-a crescut īn certarea şi īnvăţătura Domnului, precum a poruncit apostolul (v. Efes. 6, 4). Atunci vor fi īntrebaţi īmpăraţii şi boierii, bogaţii şi săracii, marii si micii de toate faptele pe care le-au făcut: fiindcă scris este că toţi vor sta īnaintea judecăţii lui Hristos (Rom. 14, 10), ca să primească fiecare după cele ce a făcut in trup, fie bune, fie rele (II Cor. 5, 10).

Dar ce va fi după ce au să fie cercetate şi date īn vileag faptele tuturor īnaintea īngerilor şi oamenilor, aceasta fără lacrimi şi tānguiri nici nu se poate povesti, fiindcă va fi deja cel de pe urmă lucru. Atunci Judecătorul ne va despărţi unul de altul aşa cum desparte păstorul oile de capre. Cei ce au fapte bune īşi īntoarce faţa de la noi! Ce folos ne-au adus marginile pămāntului? Unde e tatăl care ne-a zămislit? Unde e mama care ne-a adus pe lume? Unde sunt fraţii? Unde sunt prietenii? Unde e bogăţia? Unde e zarva omenească? Unde-s ospeţele? Unde sunt chefurile cele cu mulţi oameni? Nu este ajutor de nicăieri; am fost părăsiţi de toţi: şi de Dumnezeu, şi de sfinţi. Şi pentru pocăinţă deja nu mai e vreme; şi de la lacrimi nu mai e folos. Am striga: «Māntuiţi-ne, drepţilor! Māntuiţi-ne, Apostoli, Proroci, Mucenici! Māntuieşte-ne, ceată a Patriarhilor! Māntuieşte-ne, cin al celor care s-au nevoit! Māntuieşte-ne, cinstită şi de viaţă făcătoare Cruce! Māntuieşte-ne şi Tu, Stăpānă de Dumnezeu Născătoare, Maică a Iubitorului de oameni Dumnezeu!» Am striga astfel; īnsă de acum nu ne mai aud! Şi chiar dacă ei ne aud, ce folos? Căci de acum s-a terminat cu orice mijlocire". īn astfel de sfāşieri ale deznădejdii lipsite de orice bucurie fiecare va fi dus īn cele din urmă chiar īmpotriva voii sale la locul chinuirii pe care şi 1-a pregătit prin faptele sale rele, unde viermele lor nu moare şi focul nu se stinge (Mc. 9, 48).

Iată, aţi văzut ce pregătim pentru noi īnşine? Iată, aţi auzit ce dobāndesc cei nepăsători, leneşi, nepocăiţi? Aţi auzit cum vor fi batjocoriţi cei ce batjocoresc poruncile Domnului? Aţi auzit cum amăgeşte şi īnşeală pe mulţi această viaţă stricătoare de suflet? Deci, să ne īngrijim a sta fară de osāndă īnaintea īnfricoşatei Judecăţi īn acel ceas cutremurător şi cumplit. Despre această zi şi acest ceas īnfricoşat au prevestit Sfinţii Proroci şi Apostoli; despre această zi şi acest ceas īnfricoşat strigă şi mărturiseşte Dumnezeiasca Scriptură de la o margine la alta a pămāntului, īn biserici şi īn tot locul. De ce? Ca pe toţi să īi roage: „Băgaţi de seamă, privegheaţi, luaţi aminte, trezviţi-vă, rugaţi-vă, fiţi milostivi, pocăiţi-vă şi vă pregătiţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul īn care va veni Fiul Omului (v. Mt. 25, 13). Luaţi aminte la voi īnşivă să nu se īngreuneze inimile voastre cu saţul māncării şi cu beţia şi cu grijile lumii, şi fară veste să vină asupra voastră ziua aceea (v. Lc. 21, 34). Lăsaţi calea cea largă, ce duce īn pierzare, şi intraţi pe calea cea strāmtă, care duce īn viaţă (v. Lc. 13, 24). Necăjit este umbletul pe această cale, dar fericită odihna la care se ajunge; cumplit este, īnsă răsplata-i bucuria; cu strāmtorare este, dar locul de odihnă e īntins. Umblarea pe ea: pocăinţa, postul, rugăciunea, privegherea, smerita cugetare, nepăsarea de trup, grija de suflet, milostivirea, plānsul, suspinarea, plecarea genunchilor, ostenelile şi toată reaua pătimire. Umblarea pe această cale: a fi mustrat şi a răbda, a fi urāt şi a nu nutri ură, a pătimi şi a plăti cu binele, a ierta, a-ţi pune sufletul pentru prieteni şi, īn cele din urmă, a īţi vărsa şi sāngele pentru Hristos, dacă īmprejurările o cer. Dacă va merge cineva pe această cale strāmtă, el va primi răsplata cea fericită, căreia nicicānd nu va fi sfārşit. Iar calea largă şi uşile cele īncăpătoare duc īn pierzare. Umblarea pe grăind: „Veniţi la Mine, toţi cei osteniţi şi īmpovăraţi, şi Eu vă voi odihni pe voi!"

Auzind aceste bune făgăduinţe şi acest preadulce glas al Māntuitorului sufletelor noastre, veniţi să ne īnchinăm şi să cădem la El, mărturisindu-ne păcatele. Să nu ne lenevim şi să nu īncetăm a striga cu lacrimi ziua şi noaptea: fiindcă El e Milostiv şi Nemincinos, şi fără īndoială va face răsplătire pentru cei ce strigă către Dānsul ziua şi noaptea. El este Dumnezeul celor ce se pocăiesc - Tatăl, Fiul şi Duhul Sfānt, Căruia este slava īn veci. Amin!

7 februarie 1865

emil

Advanced Member

• Membru Deplin
  • 831 Posturi:
Cuvānt la Duminica Lăsatului sec de carne - SF.IOAN GURA DE AUR

“Atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori,cu putere si cu slavă mult㔠(Lc. 21, 27)

Gāndirea la iad şi la īmpărăţia cerului trebuie să ne ferească de păcat

“Noi toţi trebuie să ne arătăm īnaintea scaunului Judecăţii lui Hristos, ca să ia fiecare după cele săvārşite prin trup, ori bine ori rău” (II Cor. 5, 10).
Să ne īnfăţişăm, rogu-vă, īnaintea scaunului Judecăţii lui Dumnezeu, ca şi cum El ar sta īnaintea noastră, ca şi cum Judecătorul ar fi aşezat pe dānsul şi ca şi cum toate faptele noastre ar fi descoperite. Aşa, noi trebuie nu numai să ne arătăm īnaintea acestui scaun de judecată, ci vom fi īnaintea lui cu totul dezveliţi. Nu roşiţi oare ? Adeseori am voit noi mai bucuroşi să murim decāt unele fapte de ruşine ale noastre să fie cunoscute prietenilor noştri celor vrednici de cinste. Dar ce vom simţi noi atunci cānd păcatele noastre vor fi descoperite īngerilor şi oamenilor, si nouă īnşine ne vor fi ţinute īnaintea ochilor?
Dumnezeu chiar zice, prin Psalmistul: „Mustra-te-voi şi voi pune īnaintea feţei tale păcatele tale” (Ps. 49, 22). Deci noi chiar acum, cānd Ziua Judecăţii este īncă departe şi numai se vesteşte, murim de groaza conştiinţei, ce va fi cu noi atunci cānd toată lumea va fi adunată, cānd toţi īngerii şi oştile cereşti vor fi de faţă, cānd trāmbiţele vor suna, cānd drepţii se vor răpi īn nori şi se va īnălţa un grozav ţipăt de tānguire al păcătoşilor ? Ce groază ne va cuprinde atunci ? „Unul – zice Domnul – se va lua, altul se va lăsa” (Mt. 24, 40). Ce vor simţi ei, cānd vor vedea că unii s-au luat cu cinste mare, iar ei, dimpotrivă, au fost respinşi cu multă ruşine ? Această durere, eu zic şi mă jur, că nu este cu putinţă a se descrie prin cuvinte. Văzut-aţi pe cineva care se duce la moarte ? Ce socotiţi voi că trebuie să simtă un astfel de biet păcătos cānd face această tristă cale de pe urmă ? Ce n-ar face şi n-ar suferi el bucuros, numai să scape de această īnfricoşată pedeapsă de moarte ?
Dar ce vorbesc eu despre cel osāndit la moarte ? La o execuţie se adună mulţime de popor, dintre care aproape nici unul nu cunoaşte bine pe nenorocitul acela, īnsă dacă ar putea cineva să se uite īn inimile acelor mii, ce stau īmprejur, cu greu s-ar putea afla unul care să fie aşa de vārtos la inimă sau aşa de crud şi nesimţitor, īncāt duhul lui să nu fie cuprins de frică, māhnit şi zdrobit. Iară dacă noi ne tulburăm si ne mişcăm atāta cānd se duc la moarte alţii, care nu sunt aproape de noi, ce vom simţi oare noi atunci cānd ne va ajunge pe noi īnşine o soartă cu mult mai īnfricoşată, cānd noi vom fi īncuiaţi afară de bucuria cea negrăită si osāndiţi la munca cea veşnică ?
Chiar dacă n-ar fi iad, totuşi ar fi o pedeapsă grozavă de a fi scos afară din mărirea aceea negrăită. Sau credeţi voi că ar fi un chin mic aceste de a nu fi cineva īn partea acelor fericiţi şi a nu se īnvrednici de acea mărire negrăită, a fi scos din acea ceată mărită şi din acele bucurii nesfārşite ? Dar dacă la acestea se mai adaugă īncă īntunericul, īncă scrāşnirea dinţilor, īncă lanţurile cele nedezlegate, viermele care nu moare niciodată, focul cel nestins, spaima şi chinurile de tot felul; dacă limba arde ca la īmbuibatul cel bogat, de pildă; dacă noi ţipăm fără a fi auziţi de cineva şi suspinăm de durere fără a fi băgaţi īn seamă, nefiind nimeni care să ne māngāie — nu suntem noi oare atunci cei mai nenorociţi şi cei mai vrednici de plāns dintre toate făpturile ?
Cānd noi vizităm o temniţă si vedem pe cei nenorociţi, pe unii legaţi cu lanţuri de fier, pe alţii zăcānd īn camere īntunecoase, ne īnfiorăm şi ne străduim să facem totul ca să nu ajungem şi noi īntr-o asemenea ticăloşie. Dacă la o astfel de privire noi ne cutremurăm, ce se va īntāmpla oare cu noi atunci cānd, īncătuşaţi, ne vom arunca īn prăpastia iadului? Lanţurile de acolo nu sunt de fier, ci de foc, care niciodată nu se stinge, iar căpeteniile temniţei nu sunt din neamul nostru, că poate li s-ar insufla compătimire şi milă de noi, ci sunt duhurile cele rele, īnfricoşate şi nemilostive, care ne muncesc şi ne chinuiesc pentru păcatele noastre.
La ele nu folosesc cu nimic banii şi darurile şi toate mituirile; īncă sunt zadarnice şi toate rugăminţile şi vorbele cele prieteneşti, neputānd aduce nici o uşurare. Aici nu este iertare, nici pogorămānt.
Chiar dacă Noe, Iov şi Daniil ar vedea pe rudele lor īn acest loc de pedeapsă, nu ar cuteza să mijlocească pentru dānşii, nici n-ar putea să le īntindă vreo mānă de ajutor (Iez. 14, 14).
De aceea, nimeni, care nu este bun, nu poate nădăjdui după moarte o soartă bună, chiar de ar număra mii de sfinţi īntre strămoşii săi, căci fiecare, zice Apostolul, „va lua după cum a lucrat īn viaţa cea trupească, ori bine, ori rău” (II Cor. 5, 10).
Aceste cuvinte, iubiţilor, trebuie să străbată īn auzul nostru şi să ne facă mintoşi.
De arde īn tine focul poftelor celor păcătoase, gāndeşte la focul acelei pedepse, şi focul cel dintāi se va stinge īn tine.
Gāndeşti tu să spui vreun neadevăr ? Adu-ţi aminte de scrāşnirea dinţilor cea din iad, şi frica de dānsa va fi frāu pentru gura ta.
Plănuieşti tu să săvārşeşti o răpire ? Ascultă glasul Judecătorului, care zice: „Legaţi-i māinile şi picioarele şi-l aruncaţi īntru īntunericul cel mai dinafar㔠(Mt. 25, 40); dacă gāndeşti la aceasta, īndată vei goni de la tine pofta cea rea.
De eşti īmpietrit şi nemilostiv, adu-ţi aminte de cele cinci fete nebune, care nu aveau untdelemnul faptelor celor bune şi milostive, iar pentru aceea au fost īncuiate īn afara cămării mirelui; numai gāndeşte la aceasta, si tu īndată te vei face blānd şi milostiv.
Sau dacă tu eşti dedat la beţie şi la īmbuibare, o, atunci gāndeşte numai la īmbuibatul cel bogat, cum zicea el: „Trimite pe Lazăr, să-şi īntindă vārful degetului īn apă şi să-mi răcorească limba mea cea īnvăpăiat㔠(Lc. 16, 24). Gāndeşte cum el nu şi-a ajuns dorinţa, şi curānd te vei lăsa de această patimă, īn acelaşi chip vei putea tu să īmplineşti şi toate celelalte porunci ale lui Dumnezeu, căci Dumnezeu n-a poruncit nimica ce ar fi prea greu.
Pentru ce īnsă poruncile Lui par a fi aşa grele ?
Aceasta provine de la lenevirea noastră şi de la uşurătatea minţii, adică, precum cele mai grele şi ostenitoare sunt uşoare cānd noi avem rāvnă, aşa pe de altă parte, cānd noi ne lenevim, pānă şi cele uşoare ni se par de tot grele şi de neīndurat.
Dacă noi vom cumpăni toate acestea, nu-i vom ferici pe cei ce duc o viaţă desfătată, ţinānd masă scumpă, ci vom privi numai spre sfārşit. Aici ei īşi ung trupul cu mirodenii, dar acolo īi aşteaptă viermele şi focul.
Tot aşa de nenorociţi sunt şi aceia care se īmbogăţesc prin răpire. Căci care este sfārşitul lor ? Aici ei au truda şi primejdia, iar dincolo īi aşteaptă īnchisoarea cea veşnică şi īntunericul cel mai dinafară.
Dar nici cei ce caută mărirea nu sunt norociţi. Aici ei trăiesc īn prefăcătorie si īn zgārcenie, căci pururea caută la judecata altora, iară dincolo īi ajunge pedeapsa cea mare şi nenorocirea cea veşnică.
Dacă noi vom gāndi şi vom judeca aşa, de-a pururea punānd astfel de cugetări īmpotriva patimilor noastre celor rele, atunci noi degrabă vom săvārşi fapta cea bună, vom īnăbuşi dragostea către cele pămānteşti şi simţitoare şi vom aprinde dorinţa de cele viitoare şi veşnice.
Sau oare viaţa cea de acum are ea ceva aşa de statornic, aşa de minunat, aşa de rar, īncāt noi să īntoarcem spre ea toată rāvna noastră ? Nu vedem noi oare cum toate īn lume se īnvārtesc, vin şi se duc, schimbāndu-se ca ziua şi noaptea, ca vara şi iarna ? De aceea noi totdeauna să aţāţăm īn noi mai mult dorinţa bunurilor celor viitoare şi veşnice, căci pe cei drepţi īi aşteaptă o mare mărire, care nu se poate spune prin cuvānt. Adică noi, la īnviere, vom primi trupuri ce nu putrezesc şi vom fi soţi ai īmpărăţiei şi măririi lui Iisus Hristos.
Ce va să zică aceasta puteţi vedea din cele următoare. Negreşit, noi nu putem cunoaşte cu desăvārşire mărirea ce ne aşteaptă la īnviere; eu īnsă mă voi īncumeta, pe cāt este cu putinţă, a lămuri aceasta printr-un exemplu luat din viaţa cea pămāntească, īnchipuieşte-ţi că tu ai fi bătrān şi foarte sărac, şi că cineva ţi-ar făgădui deodată a-ţi da iarăşi tinereţea, a te face iarăşi īnfloritor şi puternic, ca oricine, ba īncă a-ţi da pe o mie de ani o īmpărăţie mare si īntinsă, care se va īndulci de cea mai mărită pace; ce nu ai face şi ce nu ai suferi tu oare pentru ca să dobāndeşti cu adevărat o asemenea făgăduinţă ?
Dar, iată, Hristos īţi făgăduieşte nu numai atāta, ci īncă cu mult mai mult. Căci deosebirea īntre tinereţe şi bătrāneţe nu este aşa de mare, ca īntre putreziciune şi neputreziciune, iar depărtarea dintre īmpărăţie si sărăcie nu este aşa de mare ca īntre viaţa cea de acum şi mărirea cea viitoare. Aseamănă-le una cu alta şi vei vedea că ele stau una către alta ca umbra şi adevărul. Dar eu nicidecum n-am zis īndeajuns, căci marea deosebire īntre viaţa cea viitoare şi aceasta de acum nu se poate rosti prin cuvinte.
Dacă se uită cineva la deosebirea duratei timpului, deosebirea īntre amāndouă vieţile este atāt de mare că nici o gāndire nu o poate cuprinde; sau cum ar putea cineva să pună īn alăturare viaţa noastră cea scurtă de acum cu cealaltă, care nu are margine şi care durează veşnic ? Ba īncă orice ar voi cineva să aducă, deosebirea īntre amāndouă vieţile nu se poate descrie după cuviinţă. Dacă strălucirea trupului celui īnviat aş asemăna-o cu razele soarelui, cu lumina fulgerului, totuşi aş zice prea puţin. Si pentru o astfel de mărire nu trebuie noi să jertfim şi bani, şi viaţă şi totul ? Dacă un īmpărat pămāntesc te-ar primi īn palatul său şi te-ar face mai īnsemnat decāt toţi ceilalţi, te-ar cinsti şi te-ar dărui, nu te-ai crede tu oare cel mai norocit?
Iară cānd Dumnezeu voieşte a te primi īn palatul Său cel īmpărătesc din cer, cānd īmpăratul īmpăraţilor voieşte a te cinsti şi a te face īnsemnat, cānd tu ai să străluceşti īntre īngeri şi ai să te īndulceşti de mărirea cea negrăită, tu te stānjeneşti, pe cānd ar trebui cu bucurie şi săltānd să jertfeşti īnsăşi viaţa ta pentru aceasta.
Tu faci toate numai ca să dobāndeşti o dregătorie, un post de cinste pe pămānt; iară cānd ţi se făgăduieşte īmpărăţia cerului, o īmpărăţie veşnică, atunci tu te leneveşti şi te retragi.
O, īnchipuie-ţi īn duhul tău cerul, această īnălţime nesfārşită, această lumină strălucitoare, cetele īngerilor şi ale arhanghelilor, şi toate puterile cereşti şi stăpānirile, şi totodată gāndeşte la Ziua Judecăţii; atunci vei socoti mică toată mărirea cea pămāntească şi vei vedea o privelişte care te va umple de fiori şi de groază! Tu vei vedea, cu duhul, cum cerul se deschide şi Unul Născut Fiul lui Dumnezeu, īntru mărirea Sa pogoară la Judecată, īnconjurat nu de sute, ci de multe mii de īngeri. Toate se vor umple de groază şi de frică, pămāntul se va despica şi toţi oamenii, de la Adam, vor ieşi şi vor īnvia. Iar Hristos Īnsuşi se va arăta cu o mărire care, prin strălucirea Sa, va īntuneca lumina soarelui şi a lunii. Ah, ce nepricepere ar fi, cānd pe noi ne aşteaptă astfel de bucurii şi mărire, să nu ne lipsim cu totul de acestea de acum şi să nu gāndim la amăgirea Satanei, care ne abate de la nişte lucruri aşa ele mari, dāndu-ne pulbere şi noroi pentru ca să răpească cerul, aratāndu-ne chipuri de umbre pentru ca să ne smulgă bunurile cele adevărate! Iar chipuri de umbră sunt bucuriile şi bogăţiile cele pămānteşti. Cānd va veni atunci lumina, se va arăta că cei ce adeseori păreau cei mai bogaţi, sunt īntr-adevăr cei mai săraci. Acum noi, iubiţilor, ştiind toate acestea, să fugim de īnşelăciunea Satanei, ca să nu ne osāndim īmpreună cu dānsul şi să nu ne zică Judecătorul: „Duceţi-vă de la mine, blestemaţilor, īn focul cel veşnic, care este gătit diavolului si īngerilor lui” (Mt. 25, 41).
Aşa, Īnsuşi Domnul ne īngrozeşte cu iadul. De aceea să nu ne īndoim de existenţa iadului, ca să nu ajungem īntr-īnsul. Căci cine nu crede că este iad, pururea va fi uşuratic la minte si leneş, iară cel ce va fi aşa, desigur va ajunge īn iad. De aceea să nu ne īndoim de iad, ci foarte mult să vorbim despre dānsul, ca astfel cu atāt mai puţin să păcătuim.
Amintirea acestor conversaţii şi grăiri, dacă ele sunt vii īntre noi, ne vor putea curaţi de toată răutatea, ca o doctorie amară. Să īntrebuinţăm cu sārguinţă această doctorie, ca să ne putem curaţi de păcate şi īnvrednici să vedem pe Dumnezeu, īmpărtăşindu-ne de fericirea cea cerească, prin harul şi iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, căruia se cuvine cinstea īn vecii vecilor! Amin.
(din “Omilii la Postul Mare” - Sf.Ioan Gura de Aur)

1 User(i) citesc acest topic

0 memberi, 1 vizitatori, 0 useri anonimi